Home » Hvor mye koster de olympiske pensjonene? I tillegg til berømmelse gir medaljen også penger

2 623,38 – dette er stønadsbeløpet utbetalt av departementet i år Sport pensjonerte olympiere. For å få sportsutstyr pensjoneringdu må vinne medalje i OL, Paralympics eller døvelekene.

I følge informasjon fra idrettsdepartementet til money.pl fikk i fjor 266 medaljevinnere av de olympiske leker, 241 paralympiske idrettsutøvere og 61 medaljevinnere i Przyjaźń-konkurransen 84. Dette er konkurranser som ble arrangert da østblokklandene boikottet lekene i Los Angeles. I fjor brukte departementet totalt 7,78 millioner zloty på tjenester for olympiske idrettsutøvere, 7,03 millioner zloty for paralympiske idrettsutøvere og 1,81 millioner zloty til medaljevinnere i «Friendship 84»-konkurransen.

Hvilke krav må oppfylles for å opptjene en slik idrettspensjon? Du må vinne en medalje – det er klart. I tillegg må en olympier fylle 40 år og avslutte sin idrettskarriere. Aldersgrensen var opprinnelig 35 år, men den ble hevet for noen år siden. I tillegg må utøveren ha polsk statsborgerskap og bo i Polen, andre EU-land, Island, Norge, Liechtenstein eller Sveits. Han kan ikke dømmes for en forsettlig forbrytelse ved en rettskraftig dom.

Inntil nylig måtte idrettsutøvere betale skatt av denne inntekten. Det har imidlertid endret seg. Ifølge Idrettsdepartementet vil kontantstøtten over statsbudsjettet fra januar i år være skattefri i Polen Inntektsskatt.

I Rio sikret syklisten Rafał Majka og roerne: Monika Ciaciuch, Agnieszka Kobus, Maria Springwald, Joanna Leszczyńska og Natalia Madaj pensjonisttilværelsen. Med sistnevnte tok Magdalena Fularczyk også medalje i dobbeltsculler, men hadde allerede rett på pensjon da hun var bronsevinner fra London. Akkurat som Piotr Małachowski, som vant sitt andre OL-sølv på lørdag – det første han vant i Beijing for 8 år siden. Og som Anita Włodarczyk, som slo verdensrekorden og vant gullmedaljen i Rio søndag, og vant sølv ved de forrige lekene i London.

Som vi nylig skrev i Money.pl, er ikke idrettspensjon den eneste bonusen for OL-medaljevinnere. Medaljører kan også forvente premier. Høyden deres avhenger ikke bare av plasseringen på pallen, men også av disiplinen og konkurransen. For sportslige og individuelle utmerkelser ble gullmedaljen verdsatt til PLN 120, sølvmedaljen til PLN 80 og bronsemedaljen til PLN 50 000. Zloty.

Til gjengjeld for lagarrangement (stafett, lag, double eller lag) og volleyball Beach, vil hvert medlem av medaljelaget motta PLN 90, PLN 60 og PLN 37,5 tusen, avhengig av edelt metall. Zloty. Unntaket er «åtter» i roing, der divisjonen er 60-40-25.000. Zloty.

Situasjonen er annerledes med belønningen i lagidrett. Når polske volleyball- eller håndballspillere tar hjem en gullmedalje, mottar de PLN 720 000, som deles på hele laget. Zloty. Fagforbundet, i dette tilfellet PZPS eller ZPRP, bestemmer om alle får samme beløp eller om pengene deles ut basert på tiden brukt på banen. Den polske olympiske komité verdsatte sølvmedaljen til PLN 480 og bronsemedaljen til PLN 300 000. Zloty