Home » Hvorfor har Rue (de) Solférino i Lille mistet partikkelen sin?

Hvorfor har Rue (de) Solférino i Lille mistet partikkelen sin?

by Gunnar Garfors

Det er en hemmelighet av Lille. Kan du forestille deg rue de Londres, rue de Norway eller avenue de Dunkerque uten pronomenet foran dem? Nei, åpenbart. Dette gjelder også den tidligere Rue de Paris før den ble omdøpt til Rue Pierre-Mauroy.

Denne «av» betegner et sted, enten det er et land eller en by. Han er streng overalt på gateskiltene til byene våre. Faktisk kjente den tidligere sosialistiske borgermesteren i Lille, siden hans minne er nevnt, godt rue de Solférino i Paris. Og av en god grunn. Det var arterien som huset PSs imponerende hovedkvarter før det ble solgt.

Men i hans gode by tidligere statsminister i François Mitterrand gjorde aldri noe – som hans forgjengere eller hans etterfølger, som også var førstesekretær for PS … rue de Solférino – for å gjenopprette sin «de» i rue Solférino i Lille, på to kilometer den lengste i byen. Hvorfor ?

Den lille byen Solferino nord i Lombardia har 2600 innbyggere i dag.

Det nye slaget ved Solferino…

Forklaringen kan ligge i at hun ser ut til å ha det ble alltid kalt det (1). Når vi undersøker dem Gammel Lille Guidepartikkelen var faktisk borte da arterien ble innviet i 1865. En anomali.

Solferino er faktisk en liten italiensk by i Lombardia. I dag, stolt av sine 2600 innbyggere, gikk byen inn i Frankrikes historie etter en overveldende seier Napoleon IIIs hær om den østerrikske keiseren Franz Joseph. Den 24. juni 1859, 330 000 soldater kolliderte faktisk. Et slakt.

Dagen etter oppdaget en sveitser Solferino-slagmarken og dens mange døende stridende. Sistnevnte er en forretningsmann kombinert med en fantastisk humanistisk ånd. Året etter, i Genève, tok han initiativ til møtene som skulle føre til dannelsen av den internasjonale militære hjelpekomiteen. I 1876 ble denne komiteen det internasjonale Røde Kors. Denne mannens navn var Henri Dunant (1828-1910).

Under slaget ved Solferino.  Napoleon III til hest overvåker konfrontasjonen.
Under slaget ved Solferino. Napoleon III til hest overvåker konfrontasjonen.

Tildelt med Nobels fredspris 1901, han har sin gate i mange byer. Blant annet i Lille.

Nye plater

I en tid hvor kommunen planlegger store arbeider på Rue Solférino, er det kanskje ikke helt merkelig gi den tilbake partikkelen ved å innvie nye plater. Vi kjenner en sveitser med et stort hjerte som ville sette pris på dette nye slaget ved Solferino.

(1) Dette gjelder også Boulevard (de) Montebello. Denne italienske landsbyen var også åstedet for to franske seire over østerrikerne i 1800 og 1859.

You may also like

Leave a Comment