Home » I Norge kommer Ap tilbake som regjeringssjef

I Norge kommer Ap tilbake som regjeringssjef

by Thure Lindhardt

Dette er ikke begynnelsen på mandatet han drømte om. Torsdag 14. oktober trådte den norske arbeideren Jonas Gahr Store til, én måned etter stortingsvalget 13. For første gang på åtte år har loven havnet i opposisjon.

Det burde vært på tide å feire for Mr. Store, som hadde ventet på dette øyeblikket siden han overtok formannskapet i Arbeidarpartiet I 2014 ble han utnevnt til generalsekretær i NATO for å etterfølge sin mentor Jens Stoltenberg. Men man må ikke tenke på angrepet som krevde fem døde og tre skadde dagen før i Kongsberg, sørvest i Oslo, og som de hemmelige tjenestene nå anser som en sannsynlig terrorhandling.

også lese Artikler reservert for våre abonnenter Den mistenkte for knivangrepet i Norge konverterte til islam og ble forfulgt for radikalisering

Kraftoverføring

Til tross for de tragiske hendelsene, skjedde overleveringen torsdag som planlagt. Den 61 år gamle Mr Store, gift og trebarnsfar, etterfølger Erna Solberg, Høyres skytshelgen, som har vært statsminister siden 2013. For fire år siden holdt han nesten tilbake en annen periode fra henne. Men noen måneder før valget hadde partiet hans løsnet på meningsmålingene og Labour tapte valget.

Jonas Gahr Store, sønn av en skipsmegler og bibliotekar, ble da kritisert for ikke å følge med på partiets velgere. Hovedsakelig på grunn av sin formue: arvet fra familien og verdsatt til 140 millioner kroner (14,3 millioner euro), kommer hun fra salget av vedovnsselskapet Jotul, som bestefaren reddet fra konkurs. Også hans elitære side og hans byråkratiske oppførsel blir kritisert, ekstremt kompetent, men lite karismatisk.

Den norske statsministeren snakker perfekt fransk, studerte ved Sciences Po Paris, gikk deretter til den prestisjetunge London School of Economics før han gikk til Harvard University. I 1989 gjorde Arbeiderpartiets formynder Gro Harlem Brundtland ham til en av sine nærmeste rådgivere. Han fulgte sistnevnte til Genève i 1998, hvor hun overtok ledelsen av Verdens helseorganisasjon før hun selv ble generalsekretær i Norges Røde Kors.

Som utenriksminister under Jens Stoltenberg fra 2005 jobbet han med å styrke forholdet til Russland og klarte til og med å løse en gammel maritim tvist mellom de to landene. I 2008 overlevde han et Taliban-angrep på hotellet sitt i Kabul mens han besøkte Afghanistan. Fra 2012 til 2013 vil han kort være helseminister.

Du har fortsatt 51,13 % av denne artikkelen å lese. Resten er kun for abonnenter.

You may also like

Leave a Comment