Home » Ikke bare Aung San Suu Kyi. 9 priser som ikke burde være det. Kontroversiell vinner av Nobels fredspris

Ikke bare Aung San Suu Kyi. 9 priser som ikke burde være det. Kontroversiell vinner av Nobels fredspris

by Thure Lindhardt

Selv om reglene for tildeling av Nobels fredspris er ekstremt restriktive, har ikke store feil blitt unngått opp gjennom årene. Vi presenterer de ni mest kontroversielle vinnerne av denne mest prestisjetunge prisen i verden.Aung San Suu Kyi


© Newspix.pl / FOT.ABACA
Aung San Suu Kyi

Nominasjoner til Nobelprisen er underlagt en rekke strenge regler. Det er den mest prestisjefylte prisen i verden av en grunn. Nominasjoner til Nobels fredspris kan sendes inn av medlemmer av regjeringer, representanter for internasjonale domstoler og Nobels fredsprisvinnere, tidligere og nåværende medlemmer av Den Norske Nobelkomité og tidligere rådgivere for Det Norske Nobelinstitutt. Det som er viktig er at navnene på nobelprisvinnerne ikke har blitt offentliggjort på 50 år.

Kontroversielle Nobelpriser

Til tross for den lange og kompliserte prosessen med å tildele Nobels fredspris, ble ikke uhell unngått. Fredrik S. Heffermehl, som blant annet var visepresident for International Permanent Peace Bureau, bedømte at blant vinnerne er det mange som har mottatt prisen mot retningslinjene til Alfred Nobel selv. En analyse av denne norske fredsaktivisten viser at etter 1945 var det bare 45 % av vinnerne som oppfylte de tidligere kravene. Først og fremst bør de som gir størst bidrag til nedrustning, redusere militært potensial og forhindre væpnede konflikter hedres.

– Nobelkomiteen har vokst til et desidert politisk og jevnt næringsorgan som behandler Nobels fredspris som det mest kjente norske varemerket. Dette er en ulovlig handling – forklarte han. David Rothkopf, en amerikansk internasjonal politikkanalytiker, skrev på bloggen sin i Foreign Policy at de mest kontroversielle temaene var priser for forsøk på å løse internasjonale konflikter.

Få tilgang til alle artikler fra narawy.pl med abonnementet «Wprost Premium».

You may also like

Leave a Comment