Home » John Keane på EFNI 2022. «Demokrati er det beste våpenet for å beskytte innbyggerne mot illusjoner om visshet»

John Keane på EFNI 2022. «Demokrati er det beste våpenet for å beskytte innbyggerne mot illusjoner om visshet»

by Gabriel Scott

La oss starte med hvordan vi oppfatter verden. Hvor stort er gapet mellom virkelighet og fakta og hvordan presenteres de av media og hvordan oppfatter vi dem?

Det er ikke så stort. Det er en økende konsensus blant journalister, forskere og innbyggere om at planeten vår og dens innbyggere går gjennom en periode med gjennomgripende kriser. Flom og branner, globale plager, utryddelse av arter, kriger, avtagende amerikansk makt, vestlig dekadanse, økende misnøye med demokratiet, fødselen av et nytt kinesisk verdensimperium: dette er bare noen av kreftene som er ansvarlige for den økende bølgen av usikkerhet. Noen pessimister snakker om en stor regresjon, en regresjon til katastrofene på 1920- og 1930-tallet. De er sikre på at vi ikke bare er omgitt av VUCA – volatilitet, usikkerhet, kompleksitet, tvetydighet for å bruke et fasjonabelt akronym for ledere – men også at fremtiden bare vil bringe trusler, ikke nye muligheter. Katastrofal tenkning blir stadig mer populær. Selv om det er uenighet om de grunnleggende årsakene til kriser som fosser ut, er pessimisme en ny trend drevet av nyhetsjournalistikk basert på «hvis det blør, leder det»-mentaliteten (hvoretter informasjon om katastrofe eller tragedie er mest populær). ). Schopenhauer er tilbake på moten.

Gir slike historiske sammenligninger mening fra dagens perspektiv, eller har de mistet eksistensberettigelsen? Gitt omfanget av fremskritt, tempoet i vitenskap og teknologidrevet utvikling, verdensøkonomiens natur og spenninger, har vi kanskje gått inn i en æra med permanent turbulens og usikkerhet har blitt den nye status quo, ikke et spørsmål om sosial oppfatning?

Så alvorlig som ting er, så skaper katastrofale situasjoner meg tvil. Historisk sett er det vanskelig å vurdere om eller i hvilken grad vår tids vanskeligheter og frykten for en ubeboelig planet er sammenlignbare med katastrofene i første halvdel av 1900-tallet, med økonomiske kriser, en pest som tok livet av kl. minst 50 millioner mennesker – 5% av verdens befolkning – fallende imperier, kolonivold, ødeleggelse av parlamentarisk demokrati, totalitarisme, atombombe og katastrofale verdenskriger som drepte over 100 millioner soldater og sivile? Eller hvordan forholder vårt århundres usikkerhet seg til middelalderpesten på begynnelsen av 1330-tallet som spredte seg til Kina, drepte halvparten av befolkningen i en borgerkrig og deretter krevde livet til en tredjedel av Europas befolkning og påvirket byer som Siena og Firenze hennes knær? Vanskelig å si. Så når vi tenker på tragediene i vår verden, bør vi huske tragediene fra fortiden. Når det gjelder permanent uro, må vi huske at det ikke er mulig å fjerne usikkerhet fra menneskelige anliggender. Bare liv upåvirket av tidens gang kan defineres med absolutt sikkerhet. Ingenting er sikkert bortsett fra usikkerheten om det uforutsette og uventede. Selvfølgelig er denne vagheten i menneskelige anliggender dobbeltsidig: den kan føre til endringer til det bedre og til det verre. Kanskje det er en ynkelig trøst. Usikkerhet kan være hensynsløst grusomt; Katastrofer utover våre villeste forventninger skjer regelmessig. Men hun er også i stand til vennlighet, og tilsynelatende negative situasjoner kan vise seg å være skjulte velsignelser.

Du skriver at velfungerende demokratiske mekanismer advarer innbyggerne om mulige, men uforutsigbare konsekvenser og farer – derfor bør demokratiet være et forvarsel om sikkerhet. I så fall, hva er galt med dagens demokrati hvis det ikke har evnen til å heise røde flagg når det trengs?

Spenstige demokratier gir innbyggerne trygge livbåter i hav av usikkerhet: offentlige tilsynsmekanismer som beskytter dem, som skriftlige grunnlover og rettferdig prosess, tidsbestemte valg og transparent stemmegivning, helse- og sikkerhetsbyråer, komiteer for å sikre fremtiden til fremtidige generasjoner, og offentlige henvendelser om politikk fiasko og korrupsjon. Når overvåkingsdemokratiene, som jeg kaller dem, fungerer som de skal, beskytter de innbyggerne mot vilkårlige maktmisbruk. Livet ditt virker tryggere og tryggere. Slik sett er et kontrollerende demokrati det beste våpenet som noen gang er utviklet for å beskytte innbyggerne mot illusjoner om visshet. Han tåler enhver form for stolthet. Han finner konsentrert kraft farlig. Demokrati fungerer som et tidlig varslingssystem – identifiserer og bekjemper kilder til destruktiv usikkerhet som hensynsløse militære eventyr, meningsløs ødeleggelse av andre arter, markedssvikt, inkludert risikable og irrasjonelle forsøk på å tjene penger på usikkerhet med finansielle instrumenter som derivater, obligasjoner for damkjøp. og katastrofebånd.

Å være demokrat betyr å anta at ingen mennesker kan stoles på ukontrollert makt over menneskene eller områdene de bor i. Det gamle ordtaket om at demokrati er som et dåreskip eller et lystig sirkus drevet av aper må snus på hodet. Den største trusselen mot demokratiet er makten til blinde, uvitende mennesker.

Og hvilken rolle spiller økonomien i dette?

Bedrifter er ikke immune mot farene ved institusjonell dumhet. Når organisasjonens ledere ignorerer kloke råd, knebles eller sparker sine motstandere, eller på annen måte forstyrrer innsatsen for å offentlig hevde deres autoritet, blir de offer for en farlig ekstravaganse som kan få alvorlige, ødeleggende konsekvenser. Fools er de som lurer seg selv om sin egen storhet. Boken om dumhet jeg skriver viser at atomkraftverket i Fukushima Daiichi smeltet sammen (2011), den kostbare Volkswagen Dieselgate-skandalen (2015), den plutselige tilbaketrekningen av amerikanske tropper fra Afghanistan (2021), og de pågående feilene med kuletoget i California prosjekt som kanskje aldri blir fullført viser at det er mer å være dum enn å bare gjøre dumme ting. Galskap øker kostnadene, forårsaker forsinkelser, og i ekstreme tilfeller lammer og dreper mennesker og ødelegger våre jordiske habitater. Så idealistisk som det høres ut, er demokratisk ansvarlighet i myndigheter og næringsliv et praktisk globalt imperativ – et ekte ideal som er langt mer verdig enn våre forfedre kunne ha forestilt seg.

John Keane, statsviter, professor, University of Sydney og Science Center Berlin (WZB)

John Keane er født i Sør-Australia, og er professor i politikk ved University of Sydney og Berlin WZB og underviser for tiden ved Beijing Foreign Studies University. Han er kjent over hele verden for sin kreative tenkning om politikk, historie, media og demokrati og er forfatter av mange fremragende bøker. I løpet av årene i Storbritannia beskrev London-baserte The Times ham som en av verdens ledende politiske tenkere og forfattere hvis verk er av «verdens betydning». Han er nominert til Balzanprisen 2021 (Italia) og Holbergprisen (Norge) for fremragende globale bidrag til humanvitenskap. Hans siste bok er The Shortest History of Democracy (2022).

Europeisk forum for nye ideer

Sopot, Radisson Blu Hotel

EFNI pressemateriale

Vurder kvaliteten på artikkelen vår:

Tilbakemeldingen din hjelper oss med å lage bedre innhold.

Kilde:

partnermateriale

You may also like

Leave a Comment