Home » «Killerroboter»: ingen konsensus om reelle forhandlinger

«Killerroboter»: ingen konsensus om reelle forhandlinger

by Thure Lindhardt

(Geneve) I mangel av konsensus om å starte forhandlinger om fremtiden til «dreperroboter», henviste møtet mellom 125 stater i Genève saken tilbake til ekspertene, til fortvilelse for de som ønsket håndgripelige resultater.Christophe VOGT
Frankrikes mediebyrå

Den endelige erklæringen fra gjennomgangskonferansen til FNs konvensjon om bruk av visse konvensjonelle våpen (CCAC), som har funnet sted ved bredden av Genfersjøen siden mandag, omhandler ikke temaet Lethal Weapons Systems Autonomous (SALA). ) som ganske generell.

Den anerkjenner prinsipper ervervet siden 2019, forrangen til internasjonal humanitær lov over alle våpensystemer, inkludert SALA, eller det faktum at mennesker må ta ansvar for bruken deres «til enhver tid».

Den understreker også at konvensjonen, som allerede har gjort fremskritt med improviserte eksplosive enheter, laservåpen eller miner, fortsatt er det passende forumet fordi den «søker å finne en balanse mellom militær nødvendighet og humanitære hensyn».

Gruppen med statlige eksperter som allerede har behandlet temaet intensivt, møtes i ti arbeidsdager i 2022.

Kampanjen «Stop Killer Robots», der nesten 180 frivillige organisasjoner deltar, er opprørt over det magre resultatet og retter en finger mot USA eller Russland.

blindvei

I øynene til det overveldende flertallet av stater, sivilsamfunn og internasjonal opinion er dette resultatet «helt utilstrekkelig», lanserte kampanjerepresentanten fredag ​​kveld foran delegasjonene i Palais des Nations.

«Det er en blindvei! Han banket til og mente at diskusjonen måtte holdes et annet sted. Utvilsomt basert på Ottawa-konvensjonens modell for å forby antipersonellminer.

Vi starter med en hard kjerne av land og prøver gradvis å overbevise andre om å bli med i bevegelsen.

For Frankrike og andre er styrken til CCAC at den vil inkludere «alle store militærmakter» og «hvis vi diskuterer og forhandler, vil vi være sikre på at alle vil akseptere restriksjonene», sa den franske ambassadøren før møtet i nedrustningskommissær i Genève, Yann Hwang.

Men hvordan finner du konsensus. Tradisjonelt ønsker ikke russerne å knytte hendene på forhånd og amerikanerne minnet dem fredag ​​kveld om at de foretrekker en uforpliktende tekst.

– Fra vårt ståsted vil dette gi et stort bidrag til å klargjøre kravene i internasjonal humanitær rett og fremme standarder for god oppførsel, sa delegaten fra Washington på slutten av møtet.

Dobbel bruk

Debattene vanskeliggjøres fordi begrepet autonome våpen er vagt og såkalte dual-use teknologier – sivile og militære – som kunstig intelligens blandes sammen.

Hvis semi-autonome våpen allerede eksisterer (f.eks. dummies av militære fly), er virkelig autonome systemer på slagmarken som kan kjempe uten menneskelig innblanding fortsatt teoretiske, hvis de fleste eksperter skal bli trodd.

Men motstanderne deres, som inkluderer FNs generalsekretær Antonio Guterres, ICRC, vokter av Genève-konvensjonene som danner grunnlaget for internasjonal humanitær rett, og dusinvis av land, ønsker ikke å vente på deres eksistens for å stoppe dem.

Sveits, som talte for mange land som Tyskland, Brasil, Finland, Irland, New Zealand, Sør-Afrika eller Italia, Norge og Sverige, uttrykte skuffelse over den lille fremgangen og beklaget at noen land misbruker konsensusregelen for å blokkere alt.

«Vårt arbeid så langt har gjort det klart for oss at autonome våpensystemer ikke kan brukes i samsvar med internasjonal humanitær lov», forklarte den sveitsiske delegaten og advarte: «Gitt den nåværende fremgangen, vil teknologisk utvikling sannsynligvis gå forbi våre hensyn».

You may also like

Leave a Comment