Home » Klaipėda Gallery – gruppeutstilling av maleri, grafikk og skulpturell form «3»

Klaipėda Gallery – gruppeutstilling av maleri, grafikk og skulpturell form «3»

by Thure Lindhardt

Utstillingen «3» av Rūta Eidukaitytė, Aušra Jasiukevičiūtė og Daiva Kairevičiūtė åpner dørene denne fredagen klokken 17.00 i galleriet til Klaipėda-avdelingen til Lithuanian Artists Association (LDS).

Maleri, grafikk og formkunst

Tre kunstnere presenterer en utstillingssamling som representerer tre områder av billedkunsten – maleri, grafikk og skulptur. R. Eidukaitytė og D. Kairevičiūtė viser malerier og grafikk, skulptør A. Jasiukevičiūtė – små skulpturer.

Alle kunstnere representerer en annen tilnærming til samtidskunst – det er viktig å minne dem om kompleksiteten i menneskets eksistens, behovet for poetisk tenkning fokusert på de dypere behovene til samtidsmennesket, og ikke bare paradigmet eller omgjengelighet som i dag vektla samfunnskritikk.

Ektheten og identiteten til en kvinnes liv er viktigere for forfatterne enn aktivismen til en sosialt engasjert kvinne eller «utenfor»-posisjonen i livet. Uten frykt for å være seg selv, trekker de oppmerksomheten mot det arkaiske, ur-forholdet til seg selv og miljøet for å snakke om det og med sitt arbeid huske den menneskelige essensen som har gått tapt i «den moderne tidsalder». Ingen spesialeffekter kreves for kunstnernes arbeid – de visuelle «imaginære språkene» som menneskeheten har brukt i årtusener og som forfatterne har mestret er tilstrekkelig. Målet er å banke på, å sende en melding til hodet og hjertene til et så stort samfunn som mulig, å overraske, heller enn å dvele ved den kompliserte, konseptuelle teksten som ofte er misvisende.

Behersket, solid eksponering … og det er nok.

Laget hvert år i Paris

Maleren R. Eidukaitytė (født 1977) studerte ved Vilnius MKČiurlionis Art High School og ble senere uteksaminert fra Vilnius Academy of Arts (VDA) med bachelor- og mastergrader.

Eieren av galleriet «Ra» i Vilnius organiserer utstillinger og pleinairs, et medlem av LDS. Verkene hennes er anskaffet av det litauiske vitenskapsakademiet, Kaunas jødiske museum og private samlere i Litauen, Norge, Tyskland, Frankrike og andre steder.

I 2014 ble hun vinneren av A. Gudaitis-prisen. Siden 1999 organisert mer enn 30 separatutstillinger i Litauen og i utlandet, deltatt på rundt 40 fellesutstillinger i Litauen, Romania, Nord-Makedonia, Latvia, Tyskland, Frankrike, Bulgaria, Sakartvele, Russland, Hviterussland.

Hun har bodd og jobbet ved Cite Internationale Des Arts i Paris hvert år siden 2015.

Skulpturelsker

Mellomgenerasjonskunstner A. Jasiukevičiūtė (født 1973) er en elsker av skulptur og interessert i alle manifestasjoner, typer og undertyper av denne kunsten.

1997 ble uteksaminert i 2000 med en bachelorgrad i maleri. – Mastergrad i kammerskulptur. Har vært medlem av LDS siden 2015. Hun var styreleder for Vilnius skulpturseksjon. Han arbeidet i ulike kommisjoner for kunstnerstatus og kunstnernes trygd i Kulturdepartementet. Fra 2020 – medlem av Edouardo François André-klubben i Lithuanian Union of Landscape Architects og foreleser ved fakultetet for grafisk design ved Vilnius Academy of Arts.

Hadde fire separatutstillinger, hvorav en ble holdt i Paris-residensen. Han deltar aktivt i felles kunstutstillinger i Litauen og i utlandet, miljø- og landkunstprosjekter, og har skapt verk på Pleinairs i offentlige rom i Litauen, Frankrike og Storbritannia. 2020 for prosjektet «Intervjuer med Aleksandra Kašuba. Sinnet ser på seg selv.Hun har skrevet flere publikasjoner om utstillinger, monumenter og miljø- og landkunst-emner.

Grafiker, maler, fotograf

D. Kairevičiūtė (født 1971) – grafiker, maler, fotograf. 1996 utdannet ved VDA, Master of Graphics. Siden 2002 – medlem av LDS. Fra 2019 – medlem av Lithuanian Photographers Association. Har holdt 18 grafikk- og fotoutstillinger av forfattere. Han har mottatt fem stipend fra Kulturrådet. Aktiv deltakelse i litauiske og internasjonale pleinairs, felles kunstutstillinger.

I sine arbeider inneholder kunstneren elementer av den estetiske «guddommelige» så vel som den «chtonisk-demoniske» verden i figurene skapt etter negativitetsprinsippet. Å leke med allegorier er en viktig drivkraft bak skapelsen hennes.

Under åpningen av utstillingen vil det bli fremført sanger av forfatteren av R. Eidukaitytė og Sigitas Kubilis.

Utstilling «3» i Klaipėda Gallery (Bažnyčių St. 6) er åpen til 2022. 8. januar

You may also like

Leave a Comment