Home » Kortfilmene vil glede fans av den subtile komedien

Kortfilmene vil glede fans av den subtile komedien

by Connie Nielsen

Vilnius internasjonale kortfilmfestival, som åpner sesongen med filmbegivenheter fra 12. til 18. januar, vil presentere publikum med seksten programmer, hvorav ett vil være dedikert til fans av en litt annerledes komedie. Filmene i programmet vil le, forvirre, kanskje heve edle øyenbryn av forundring, og noen ganger kan seeren til og med spørre: «Og hva er morsomt her?»

«En venn av meg har ikke sett komedie siden han innså at de morsomste filmene alltid handler om ulykkelige mennesker. Jeg prøvde å overbevise ham, men jeg valgte feil eksempel – jeg viste ham filmen «Asterix and Obelisk 2: Mission Cleopatra». Vennen min er psykiater, så jeg innså noe jeg aldri ville ha tenkt på selv – så Asterix er en desperat arbeidsnarkoman og morsom Obelix har bipolar lidelse!» sier Titas Laucius, skaper, regissør og forfatter av What’s Funny Here? «

«Vi la merke til det den gangen. Alle mennesker er forskjellige. Dette komedieprogrammet handler om oss mennesker. Den som ser verden annerledes, ler derfor av forskjellige ting. Noen ler av morsomme dialoger, andre av pinlige situasjoner. Noen liker å le høyt, andre smiler bare et par ganger. Noen ler av ordene som ble sagt, andre av stillheten som følger dem. For noen er komedie avslapning. For annet hardt og slitsomt arbeid. Og det er ingenting som kan sammenlignes her, smiler Titas Laucius.

Fem subtilt morsomme filmer

Programmet vil bli åpnet av komiteen (ledet av Jenni Toivoniemi, Gunhild Enger) der tre seriøse delegater fra Sverige, Norge og Finland møtes i Lappland for å diskutere et svært viktig spørsmål: hva slags kunst vil være i krysset mellom de tre Land? Alle har svært viktige argumenter og bemerkninger, men til komiteens overraskelse presenterer vinnerkunstneren en dans i stedet for en skulptur.

Stop shot fra filmkomiteen

Ved første øyekast virker det som om regissør Jannis Alexander Kiefer frivillig ville havne i trøbbel i sin kortfilm «Colleagues» med et tema han berører. Mesterne Ulis og Didi lager hakekors i verkstedene sine og forteller om merkelige besøkende i landsbyen deres, omgitt av idyllisk natur og ro. Filmet av Kitao Sakurai i «Passage», svulmer Phil fra en hedensk kult. Forfølgerne mine ham og jagingen sprer seg over hele verden – han flyr, flyr, løper og får nye problemer.

I kortfilmen Apfelmus av regissør Alexander Gratzer filosoferer dyr over viktige eksistensielle spørsmål. Endelig er løsningen på alle verdens store problemer klar – bare vask, skrell, skjær og mal eplet. Programmet avsluttes med filmen «Beklager, jeg leter etter et bordtennisrom og kjæresten min» av regissør Bernhard Wenger. Når paret drar for å slappe av og unne seg spabehandlinger, forsvinner jenta. Fyren ser ut til å lete etter henne, men hun forstår ikke helt om det virkelig er henne eller henne selv? I den merkelige verdenen til et alpinanlegg slår Aaron et nytt blad i livet sitt.

Stopp innspillingen «Jeg beklager, jeg ser etter et bordtennisrom og kjæresten min.»

Andre spesialprogrammer

12-18 Januar Vilnius kortfilmfestival, som arrangeres på litauiske kinoer og hjemmekinoplattformer, tilbyr som alltid en rekke temaer for enhver smak – fra kjærlighetshistorier, animasjon for barn til betagende skarpe kortfilmer. I tillegg til de tradisjonelle internasjonale og litauiske konkurranseprogrammene, hvor filmer konkurrerer om de beste titlene, har festivalen utarbeidet fascinerende spesialprogrammer.

Festivalarrangørene bestemte seg for å minnes en viktig begivenhet – den første prestisjetunge prisen til filmfestivalen i Venezia av litauere, og ved denne anledningen vil de invitere til å minnes de tidligere verkene til vinneren deres, regissør Laurynas Bareiša. I år vil kortfilmfestivalen i Vilnius også være vertskap for den skeive festivalen Kreivės, som vil vise frem sine beste filmer om LHBTQ+-spørsmål. «When Stories Meet»-programmet tar et nytt blikk på livene til migranter, og «European Stories» avslører de problemene som er mest relevante for kontinentets yngre generasjon i dag. Ikke bare voksne, men også små seere er tradisjonelt invitert til skjermene – programmet «Animerte eventyr» vil trekke oppmerksomheten til ti kortfilmer på en gang.

Stop shot av eplemos

Seere av alle filmene fra den 15. Vilnius internasjonale kortfilmfestival 12.-18. januar. vil bli vist på kinoer i Vilnius, Klaipėda, Šiauliai, Panevėžys, Marijampolė, Ukmergė, Gargždai og på de virtuelle hjemmekinoplattformene til ŽMONĖS Cinema, GO3, Cgates og Skalvija.

Om Vilnius internasjonale kortfilmfestival

Vilnius internasjonale kortfilmfestival er en av de største festivalene i Baltikum som kun viser kortfilmer. Festivalen ble etablert i 2006 og har blitt en av få filmbegivenheter i Litauen hvor du kan se et så bredt program med de siste kortfilmene fra hele verden. Hvert år presenterer festivalen publikum for flere programmer som viser de sterkeste verkene som er laget de siste årene. Den er organisert av det litauiske kortfilmbyrået Lithuanian Shorts.

You may also like

Leave a Comment