Home » «Krigen mot Ukraina er en skam.» Forfattere over hele verden fordømmer russisk aggresjon

«Krigen mot Ukraina er en skam.» Forfattere over hele verden fordømmer russisk aggresjon

by Catherine Monroe

Den 24. februar våknet vi alle opp til en annen verden. Klokken 03.45 polsk tid erklærte Vladimir Putin krig mot Ukraina, satte i gang missilangrep mot ukrainske byer og startet en offensiv av russiske landingsstyrker. Hele verden har sett på konflikten utløst av Kreml siden torsdag. Det holdes protester mot Putins offensiv i store europeiske byer, og kulturarbeidere har også tatt et standpunkt mot krigen i Ukraina.

Polske forfattere støtter Ukraina

På dagen for det russiske angrepet på Ukraina publiserte Litteraturunionen en erklæring signert av flere dusin av de viktigste polske kunstnerne. Den understreket at grusomheten over nyhetene om det «barbariske angrepet» fra den russiske hæren var hinsides ord, og la til at den polske staten «har en moralsk og politisk forpliktelse overfor den ukrainske staten og spesielt overfor innbyggerne til å gi hjelp til krigsflyktninger. «. «Gitt eksemplene med diktatorer fra det 20. århundre, vet vi hva dette truer ikke bare for Ukraina, men for hele Europa, inkludert Polen», heter det.

I dag tenker vi spesielt på ukrainske forfattere – våre venner, bekjente, våre oversettere og utgivere. I over tretti år med fritt Polen og fritt Ukraina har litteratur vært et av stedene der nasjonene våre kommer nærmest sammen. Ukrainske forfattere og forfattere blir publisert, premiert og invitert til residenser i Polen, og stemmene deres, oversatt til polsk av flere generasjoner av utmerkede oversettere, har vært og er fortsatt viktige og verdifulle for oss. Bøkene våre blir også mottatt med stor vennlighet av ukrainske oversettere og lesere, og mange av oss har deltatt på litterære festivaler i byer der bomber faller i dag.

I brevet signert av et al Olga Tokarczuk, Michael Rusinek, Zygmunt Miloszewski, Sylvia Chutnik, Malgorzata Gutowska-Adamczyk, Jerzy Sosnowski, Grazyna Plebanek, Magdalena Parys, Barbara Kosmówska, Malgorzata Halber hvis Klementyna SukhanovKulturdepartementet ble også bedt om å opprette et stipendstøttesystem for ukrainske kunstnere.

En av de ovennevnte underskriverne av erklæringen, Sylwia Chutnik, oppfordret folk til å bli kjent med ukrainsk kultur gjennom sosiale medier, og understreket at dette er et godt tidspunkt for åndelig støtte. «Konkrete handlinger er mulige», argumenterte Zygmunt Miłoszewski, med henvisning til ovennevnte appell til Kulturdepartementet.

Olga Tokarczuk Foundation tilbyr boligkvarter

Stiftelsen til den polske nobelprisvinneren Olga Tokarczuk annonserte muligheten for å innkvartere folk fra Ukraina i sovesalene. Organisasjonens sete er i villaen til Karpowicz-familien på ul. Krzycka 29 i Wrocław. Initiativet ble annonsert på sosiale medier.

Noen dager tidligere husket Tokarczuk selv ofrene for Kreml-aggresjonen, Tildelt en æresdoktorgrad fra universitetet i Warszawa. Hun begynte talen med å mimre om ukrainere og ukrainske kvinner som, bemerket hun, ble «brutalt angrepet av Moskva-regimet.» «Og selv om det ikke finnes ord for dette barbariet, vil jeg uttrykke min og vår solidaritet, støtte og oppmuntring,» la hun til. Ifølge den polske artisten skal angrepet på et fritt Ukraina sees på som et angrep på Europa. «Sikkerhetsloven kjenner ingen grenser. Når den først har startet (krigen – red.), vil den fortsette å jobbe i hodene våre til vi gjør alt for å avslutte den», vurderte Olga Tokarczuk.

«Vi fordømmer Putins forbrytelser mot demokratiet og menneskeheten»

«Dagens brutale angrep på Ukraina fra den russiske regjeringen er en krig mot alle demokratier, våre verdier, vår tro på fred, frihet og menneskerettigheter», heter det i den offisielle uttalelsen fra European Writers» Council (EWC), en nasjonal føderasjon med 46 medlemmer. en organisasjon av forfattere og oversettere fra 30 land inkludert EU, samt Hviterussland, Island, Norge, Sveits, Tyrkia og Montenegro, som representerer 160 000 forfattere som skriver på totalt 31 språk.

Det ble understreket at Putin, som kalte sammenbruddet av det totalitære Sovjetunionen en «tragedie», hadde som mål å destabilisere Europa. Den militære offensiven til de russiske troppene bør derfor sees på som et angrep på freden og alle demokratiske verdier på kontinentet.

«Blodsutgytelsen må stoppe. Det ukrainske folket og våre medskribenter må få støtte i denne vanskelige tiden», argumenterer Arno Junga, formann for Latvian Writers» Union i Riga. «Det som skjer i Ukraina er en trussel mot demokratiet over hele Europa. Hvis krigen i Ukraina ikke tar slutt, vil det være et tegn på at angriperen kan gjøre hva han vil i hele Øst-Europa.»

Russiske forfattere: «Det er vår skam»

Med tanke på krigen i Ukraina har også russiske kulturrepresentanter tatt et standpunkt. Uttalelsen publisert av oversetteren Agnieszka Lubomira Piotrowska på hennes Facebook-profil ble signert av forfatterne Boris Accountin Jeg Vladimir Sorokinog den russiske opposisjonsfiguren Ilya Yashin og aktivisten Irina Prokhorova.

I et brev til sine landsmenn understreket russiske kunstnere at krigen Russland erklærte mot Ukraina var en «skam.» De la til: «Det er vår skam, men dessverre vil barna våre måtte bære ansvaret, en veldig ung generasjon og ufødte russere .»

Akunin og Sorokin oppfordret russiske borgere til å si «nei» til krigen som ble ført av Kreml. Magasinet, som allerede er utgitt av de største polske dagbladene, inkludert Rzeczpospolita og Gazeta Wyborcza, leser:

Vi tror ikke at et uavhengig Ukraina utgjør en trussel mot Russland eller noe annet land, vi tror ikke at Vladimir Putin hevder at det ukrainske folket er under «nazistisk» styre og må «frigjøres». Vi krever en slutt på denne krigen!»

Han hentydet også til Russlands angrep på Ukraina Stephen king. En av de mest populære moderne forfatterne trakk oppmerksomheten til den russiske lederens særegne oppførsel. «Putin har et merkelig tomt ansikt. Isolert. Det er ikke kjent hva som foregår bak disse øynene», leser vi på Twitter.

[kw]

You may also like

Leave a Comment