Home » Latvia har gjenvunnet ulovlig eksporterte antikviteter med støtte fra Norge

Latvia har gjenvunnet ulovlig eksporterte antikviteter med støtte fra Norge

by Thure Lindhardt

I juli ble ulovlig eksporterte antikviteter returnert til Latvia – de ble beslaglagt med støtte fra den norske stat. Ifølge Elvita Ruka, en representant for Latvian National Heritage Agency, er dette første gang et så ambisiøst antikvitetsutvinning har funnet sted.

Innholdet fortsetter etter visning

reklame

I 2018 ble det satt i gang en undersøkelse av arkeologiske gjenstander av ulovlig opprinnelse funnet i handel med Latvia, inkludert 1400- til 1600-tallet, i Norge. Hundreårsmynter og ulike smykker. I løpet av etterforskningen samarbeidet norske myndigheter med den latviske nasjonale monumentmyndigheten for å identifisere og undersøke de konfiskerte gjenstandene. De konfiskerte gjenstandene ble funnet å være typiske for den østlige baltiske regionen og ble ulovlig importert til Norge fra Latvia. Norsk side har bestemt seg for å returnere dem til Latvia og antikvitetene vil bli gitt til Latvian National Museum of History.

Ifølge Ruka arrangerte det norske kulturdepartementet et festlig arrangement 23. juni i år i samarbeid med Kulturhistorisk museum – den gang ble ulovlig eksporterte kulturgoder returnert til Latvia og åtte andre land. Grunnlaget for dette er UNESCO-konvensjonen fra 1970.

Latvia har gjenvunnet ulovlig eksporterte antikviteter med støtte fra Norge
Foto: Fra arkivene til den latviske ambassaden i Norge. Republikken Latvias ekstraordinære og befullmektigede ambassadør til Kongeriket Norge Judīte Dobele mottar arkeologiske antikviteter og dokumenter.


Ved åpningen av arrangementet understreket den norske kulturministeren Abid Raja og direktøren for Norsk kulturhistorisk museum, Håkon Glørstad, at ulovlig innførsel til Norge er forbudt i henhold til den norske arveloven og de sluttet seg til UNESCO-konvensjonen av 1970. Derfor inviterte den norske regjeringen ambassadørene fra USA, Bulgaria, Italia, Kypros, Latvia, Slovakia, Spania, Ukraina og Tyskland til arrangementet for å oppfylle sine internasjonale forpliktelser og for å returnere mer enn 600 ulovlig importerte kulturgoder til Norge.

UNESCO-konvensjonen fra 1970 om forbud mot og forebygging av ulovlig import, eksport og overføring av kultureiendom er en internasjonal traktat som er ratifisert av 140 land. Den internasjonale konvensjonen for bekjempelse av ulovlig handel med kulturgoder ble undertegnet 14. november 1970 og trådte i kraft 24. april 1972. Kjernen i konvensjonen er å styrke det transnasjonale samarbeidet om retur av ulovlig eksporterte kulturgoder til opprinnelseslandene.

Innholdet i denne publikasjonen eller deler av den er opphavsrettsbeskyttede objekter i henhold til opphavsrettsloven, og bruk av dem uten samtykke fra utgiveren er forbudt. Fortsett å lese her.

You may also like

Leave a Comment