Home » Lietuviška-øya i Norge: hvordan litauerne som bor her lever livet

Lietuviška-øya i Norge: hvordan litauerne som bor her lever livet

by Thure Lindhardt

Živilė Mickūnienė og Vida Zubaitė-Bekken, som har bodd her i flere år, ble enige om å dele historien om deres ankomst og forviklingene ved livet i Norge.

Å justere var ikke lett

Živilė Mickūnienė, som bor i Norge, var i en situasjon for 12 år siden hvor hun måtte velge mellom å bryte opp familien eller gi opp den godt betalte jobben som regnskapsfører i Litauen og gå til mannen sin.

Sistnevnte hadde jobbet i Norge i flere år, hvor han hadde skapt seg en lovende jobb og så for seg livet der og fjernkommunikasjonen utmattet familien.

«Det var ikke lett fordi dette landet er veldig forskjellig fra Litauen. Ulike tradisjoner, regler, ulik mat. Språket er heller ikke lett, spesielt siden det er så mange dialekter i Norge. Vi ventet barn nummer to like etter at vi kom, så jeg begynte å hjelpe mannen min med virksomheten hans – jeg førte journalene. Jeg hadde muligheten til å gjøre meg kjent med det juridiske grunnlaget for landet, sa Živilė.

Foto fra 123RF.com/holiday på øya Frioja

Utenlandske barn lærer norsk

Vida Zubaitė-Bekken har bodd i Norge i rundt 20 år. Han kom først da han var ung – han jobbet som barnevakt i to år på arbeidsvisum. Det var da hun møtte sin nåværende ektemann.

Selv om han kom tilbake til Litauen etter at visumet gikk ut, opphørte ikke bekjentskapet – de unge korresponderte aktivt. Etter hvert bestemte Vida seg for å reise tilbake til Norge. På den tiden tenkte ikke Vida på ekteskap og opphold i utlandet.

«Jeg begynte å jobbe i en fiskefabrikk. Jeg trodde jeg ikke ville bli lenge på øya fordi jeg virkelig ville ha byen. Men det viser seg at jeg har giftet meg, har barn, og jeg lover virkelig ikke å flytte. Jeg likte det her. Da jeg kom, var jeg en av de første litauerne, husker Vida.

Forresten, hennes norske ektemann, som respekterer Vidas litauiske røtter, lærte seg det litauiske språket, og svigermoren hennes drar til Litauen hvert år og kan ikke lenger tenke seg en ferie uten Litauen fordi hun oppriktig elsket henne.

Les hele intervjuet 15 minutter klar i et multimediaprosjekt.

You may also like

Leave a Comment