Home » Litauere bosatt i Norge: De glemmer aldri at de har en grense til Russland

Litauere bosatt i Norge: De glemmer aldri at de har en grense til Russland

by Connie Nielsen

Flere norske korrespondenter i ulike deler av Ukraina gir norske seere daglige rapporter om situasjonen i det krigsherjede landet. Med hjelmer i hotellets underjordiske garasjer, store bokstaver «TV» på brystet.

Etter å ha sett på denne kunnskapen i lang tid, var det virkelig skummelt å forlate huset. Flyselskapet kansellerte imidlertid ikke flyvningene, så vi bestemte oss for å ta en liten tur og fullføre dette. Vi lyktes.

I Litauen så vi flere manifestasjoner av visuell støtte i Ukraina enn i Norge. På gatene – enorme plakater på broer og husvegger, flagg og vimpler på biler.

I det rolige og forsiktige Norge har jeg aldri sett så levende symboler på Ukraina, men folk har lenge støttet ukrainere i å samle klær på skoler, som så fraktes i containere til et fortsatt fredelig, nå krigsherjet land.

Nordmenn tar også imot flyktninger, har opprettet hjelpeorganisasjoner i Moldova og Ukraina og samler inn hjelpemidler fra lokalbefolkningen. Før jeg dro hørte jeg en melding om at det norske apoteket fikk selge jodtabletter igjen, men da jeg spurte før jeg forlot det lokale apoteket, svarte farmasøyten at hun ikke ville få en før første dag i mars.

En kvinne, beskrevet i dag i en lokal regionavis på Vestlandet, sier hun har begynt å lagre mat, toalettsaker, jod og vann for andre gang på relativt kort tid. Noen ler av dette, andre sier det er typisk og støttende for «prepern»-adferd som forberedelse til katastrofer.

Jeg tror det blir flere og flere i Norge. Ikke helt det, nordmenn glemmer aldri at de har en grense til Russland. Men livet flyter på og etter vinterferien håper jeg å lykkes med å komme tilbake til der vi kommer fra for jobb og skole.

Etter hjemkomsten vil vi fortsette å følge nøye med på situasjonen i Øst-Europa og hjelpe de som kommer til oss om nødvendig.

Hvis du vil dele dine meninger og følelser om krigen i Ukraina, skriv til oss på pilieciai@delfi.lt

Det er strengt forbudt å bruke informasjonen publisert av DELFI på andre nettsider, i media eller andre steder, eller å distribuere vårt materiale i noen form uten samtykke, og der samtykke er innhentet, må DELFI krediteres som kilden.

You may also like

Leave a Comment