Home » Ukrainere bosatt i Litauen kjempet også i Budoka judoturnering

Ukrainere bosatt i Litauen kjempet også i Budoka judoturnering

by Erlend Loe

«Selv under selve konkurransen fikk jeg meldinger – hvor kunne en gutt eller en jente trene judo? Turneringen vår bidro også til å spre informasjon om denne fantastiske olympiske sporten,” sa Karolis Bauža, grunnlegger og leder av Budoka Club.

Over 700 unge krigere fra Latvia, Estland, Polen, Belgia, Norge, Tyskland, Ukraina og Litauen deltok i den andre internasjonale Budoka Judo barne- og ungdomsturneringen som ble holdt i Jonava Sports Arena. Gutter og jenter opp til ti, tolv, fjorten og seksten år konkurrerte mot hverandre.

Representantene for Riga-klubben «Kyodai» var de mest suksessrike, andreplassen med 24 medaljer ble tatt av Budoka-studentene, den tredje – av idrettsutøverne til «Charny Bytom» (Polen).

– Hadde du forventet en slik pågang av deltakere? – vi spurte lederen av «Budoka», vinner av to bronsemedaljer ved EM, vinner av ungdomsmesterskapet i 2009, i 2012. K. Bauža, deltaker i London-OL.

Turnering: Over 700 judokjempere konkurrerte mot hverandre på seks matter. / Foto av arrangørene

Vi har forsøkt å sikre at turneringen er av høy kvalitet, så dette har blitt satt stor pris på av våre nasjonale og utenlandske judomiljøer.

– Vi var faktisk ikke i tvil om at det ville komme mange søknader, vi tenkte til og med på tusen. Lag fra krigerske Ukraina, hvor vi har gode venner, kunne ikke komme, men dette landet var representert av judo-entusiaster som var midlertidig basert i landet vårt. Reisehindringer holdt representantene for Moldova og Kasakhstan oppe – de ønsket også å starte turneringen vår så snart vi annonserte at vi ville arrangere den. I alt var over 900 utøvere forhåndsregistrerte i år, men minst 200 færre tok til mattene i Jonava. Imidlertid dannet det seg en solid tropp med rivaler – de unge judoistene fra 58 klubber kjempet.

– Hva tror du har bidratt mest til populariteten til turneringer i disse aldersgruppene?

– Det er definitivt ikke noe overskudd av det, og elevene er ivrige etter å konkurrere – trening alene motiverer dem tross alt ikke til å forbedre seg. På den annen side er det viktig hvilket konkurransenivå som garanteres av arrangørene av turneringer, hva som er deres eget arbeid, omdømme og omdømme. Jeg tror vi har gjort vårt ytterste for å sikre at turneringen er av høy kvalitet på alle måter, slik at ikke bare landet vårt, men også det utenlandske judomiljøet setter pris på det.

Karolis Bauža / bilde av arrangørene

– Gjester fra de polske klubbene Ikizama, Orkan og andre land i det offentlige rom antydet at de hadde både sportserfaring og positive følelser under konkurransen og takket for gjestfriheten. Var også en-dagers treningsleir preget av slike stemninger?

– Vi ble til og med litt overrasket over at vi hadde mange lag på slutten av turneringen. Vi arrangerte en treningsleir ved foten av Kaunas Ice Arena, øvelsene var intense, kvalifiserte og samtidig – uten spenning, så de unge jagerne drev fortsatt sport fra hjertet.


You may also like

Leave a Comment