Home » Litauere prøver å omgå den kinesiske blokaden ved å omdirigere last gjennom havnene i Riga og andre havner

Litauere prøver å omgå den kinesiske blokaden ved å omdirigere last gjennom havnene i Riga og andre havner

by Gunnar Garfors

På grunn av Kinas blokade av varer produsert i Litauen, prøver noen litauiske selskaper å rute produktene sine gjennom havnene i Riga, Gdansk og andre Østersjøland, og importører fra Kina ser også etter alternative havner, har selskapets representanter informert om.

Innholdet fortsetter etter visning

reklame

«Eksporten fra Litauen til Kina har opphørt,» sa Vidmants Janulevičs, president for den litauiske føderasjonen av industrifolk (LPK).

Foreløpig er det bare noen få selskaper, spesielt innen teknologisektoren, som er i stand til å forsyne det kinesiske markedet.

LPK-presidenten innrømmet at situasjonen ikke hadde endret seg, selv om Litauen formelt ble tatt opp igjen i det kinesiske tollsystemet, som det ble ekskludert fra i begynnelsen av desember.

– Det er mulig å fylle ut erklæringene, men vi får ingen bekreftelse på de utfylte erklæringene, sa han og beskrev Litauens ”teoretiske retur” til Kinas tollsystemer.

Vaidots Šileika, leder av Klaipedos konteiu terminalas og president for den litauiske Stevedoring Association, sa at litauiske produsenter og eksportører begynner å bruke nabolandenes havner for å sende produktene sine til det kinesiske markedet.

«Det meste er havnen i Riga, men det er også polske havner. Det er tegn på at fraktimportører også prøver å finne alternative havner,» sa Šileika i et intervju med BNS.

Han forklarte at Riga vil bli brukt som siste lossehavn for import fra Kina, og at produsentene og importørene i Nord-Litauen, som tidligere hadde fraktet deler av lasten sin via Riga, nå øker denne elektrisiteten.

Janulevic, president for den litauiske føderasjonen av industrifolk, innrømmet at gründere ser etter ulike alternativer, men nektet å gi detaljer da kinesisk side følger nøye med på informasjonen i litauiske medier.

LPKs president hadde ingen informasjon om hvorvidt en litauisk eksportør som leverer produkter til Kina ville vurdere å flytte virksomheten sin til et annet land, men la til at gründere «leter etter andre løsninger».

I høst stoppet Kina godstog til Litauen, sluttet å utstede mateksporttillatelser til litauiske selskaper, senket kredittgrensen og hevet prisene for litauiske selskaper.

I begynnelsen av desember fjernet Kina Litauen fra sine tollsystemer. Over tid ser problemene ut til å ha blitt løst, men det er fortsatt vanskelig for litauiske selskaper å deklarere varene sine i Kina.

Beijing la nylig økonomisk og diplomatisk press på Litauen som svar på Vilnius» beslutning om å la Taiwan opprette en ambassade i Litauen. I andre deler av verden bruker slike byråer navnet «Taipei» som Taiwans hovedstad, i tråd med Beijings «ett Kina»-politikk, som ikke tillater Taiwan å bli sett på som et eget land.

You may also like

Leave a Comment