Home » Litauisk skytter – om vennskap med ukrainere og forsøk på å overbevise russere om sport

Litauisk skytter – om vennskap med ukrainere og forsøk på å overbevise russere om sport

by Erlend Loe

R. Bučinskytė fra Šiauliai dro til Norge på søndag, og den eneste starten venter henne på onsdag.

Selv om alle R. Bučinskytės tanker nå bør fokuseres på neste ukes EM, innrømmer skytteren at krigen i Ukraina er svært bekymringsfull og det er umulig å fokusere kun på sport. Raimedas dag begynner og slutter med nyheter om krigen.

«Å, og nå, før samtalen vår, så jeg på Vladimir Putins tale.» Hvordan så du ikke hva mer tull han ville finne på? Jeg ser og mumler under nesen min hvilket tull han sier… Han er fullstendig løsrevet fra virkeligheten, og lever i et kongerike av buede speil,» ble R. Bučinskytė overrasket.

Foto fra personlig arkiv / Raimeda Bučinskytė

Medlemmet av det litauiske paralympiske landslaget har mange bekjente på det russiske landslaget som ikke skal være med i dette europamesterskapet. R. Bučinskytės nylige samtaler med rivaler fra det landet sjokkerte henne.

«På det russiske landslaget innser kanskje to av tretti personer at det virkelig skjer. Alle andre prøvde å overbevise meg om at det som skjedde må ha skjedd for lenge siden, at det var bra. De sendte meg videoer og forklarte at her er jeg fortapt i tid og rom og forstår ikke virkeligheten.

«Under disse samtalene mistet jeg roen fullstendig, kanskje til og med for sent, og prøvde å forklare hvordan det egentlig er, hvorfor jeg ikke støtter krigen og hvorfor jeg er venn med ukrainerne,» sa R. Bučinskytė.

Utøveren forteller at det ukrainske paralympiske skytterlaget i Odessa, hvor laget slo leir og forberedte seg til europamesterskapet, ble rammet av krigen.

På grunn av russisk aggresjon gjensto spørsmål om deltakelse i konkurransen. Hovedmålet til idrettsutøvere med funksjonshemninger var å unnslippe krigen ytterligere. Dette skyldtes ikke direkte beskytningen av russiske krigsskip og forstyrrelse av transportlinjer.

«Jeg samhandler med den ukrainske skytteren, verdensmesteren Irina Liakhu, jeg vet alt fra første hånd. Også, da hun var i Odessa, fortalte jeg henne at huset mitt var åpent for henne, at det ville være nok plass og brød. Men Irina fortalte meg at hun ville reise hjem med moren til Dnepr.

Forståelig nok ønsker de nå å være så nær sine kjære som mulig. Vi holder kontakten med Irina hver dag. Så vidt jeg vet ble ingen av utøverne på landslaget skadet i krigen. Alt hjemme, men egentlig ingen sjelefred. Etter slike samtaler kan du ikke holde deg rolig fordi du ser hva som er galt», sa skytteren.

Ikke bare ukrainske krigsfanger, men også uønskede russiske idrettsutøvere vil ikke være tilstede i EM. Men ifølge R. Bučinskytė har russiske skyttere ennå ikke funnet en årsak-og-virkning-sammenheng.

«De sier at de ikke er på svartelistene, men på de hvite fordi de ikke har lov til å konkurrere fordi de er for sterke. De forstår ikke at verden blir marginalisert. «De sendte meg en video av dem verbalt synge salmer og prøve å åpne hele verden for deres skjeve sannheter,» sa skytteren.

For R. Bučinskyte er det forestående EM i Norge en symbolsk start på å oppfylle en ny drøm – en billett til 2024. Paralympiske sommerleker i Paris.

«Da jeg ikke kom til Tokyo-lekene, så jeg dem uansett, selv om jeg lovet å la være.» Jeg var nysgjerrig, men samtidig smertefull og trist. Det var sinne på meg selv fordi jeg ikke forsto, tårene rant til og med.

Jeg prøver imidlertid å snu dette til positiv energi og en enda større motivasjon for å komme til Paris. Jeg har et veldig sterkt ønske om å konkurrere, og jeg tror dette vil være et vendepunkt for meg hvis jeg er gjenganger i finalen. Fordi jeg bare virkelig vil ha det, ”viste den litauiske representanten sin entusiasme.

I jakten på sportslige mål bruker R. Bučinskytė bagasjen av psykologisk kunnskap til å hjelpe og anvende denne kunnskapen i praksis – under trening, konkurranser, selv i hverdagen.

«Jeg har bestemt meg for å belønne meg selv for hver prestasjon. Lykkes jeg i dette EM har jeg lovet at jeg ikke skal tillate meg å kjøpe parfyme.

Klart jeg kunne gjort det i dag, men jeg tror det må være en pris for noe du skulle ønske ikke bare var for deg selv. Dette er en ekstra motivasjon.

Skytter snakker hele tiden med seg selv, krangler, blir til og med sinte på seg selv.Du ser ut til å vite hva du skal gjøre i skytespillet, men det går ikke alltid og da blir du sint på deg selv.Vi skytter ville nok vært interessante eksemplarer for Psykiater,” smilte R. Bučinskytė.

You may also like

Leave a Comment