Home » Løkken strammer seg. Japanske selskaper vil slutte å forsikre skip i russisk farvann

Løkken strammer seg. Japanske selskaper vil slutte å forsikre skip i russisk farvann

by Gunnar Garfors

Sanksjoner fra vestlige suppeland om russisk sjøtransportarbeid. De gjelder sjøforsikring, som redere ikke kan operere uten, og selskaper ønsker ikke å tilby slik forsikring til skip som samarbeider med Russland.

Vesten har sterk innflytelse fordi sertifiseringstjenester hovedsakelig leveres av utenlandske klassifikasjonsselskapersom britiske Lloyd’s Register of Shipping eller norske Det Norske Veritas. Nå blir også asiatiske selskaper med.

Fra begynnelsen av 2023 også de tre store japanske forsikringsselskapene Tokyo Marine & Nichido Fire Insurance, Sompo Japan Insurance og Mitsui Sumitomo Insurance vil slutte å betale erstatning for mulig krigsskade på skip som seiler i farvannene i Russland og Ukraina, meldte dagbladet Nikkei.

Avgjørelsen ble diktert av utenlandske gjenforsikringsselskaper, som nektet å ta risiko knyttet til Russland. Mangelen på forsikring betyr at navigering i territorialfarvannet til den russiske føderasjonen blir for risikabelt for de fleste operatører.

Som «Nikkei» påpeker, dekkes ikke krigsskader noe sted i russisk farvann – heller ikke i Fjernøsten, langt unna krigen i Ukraina.

Japanske selskaper har ikke trukket seg fra det russisk-nasjonaliserte prosjektet, i tråd med myndighetenes anbefalinger, samt amerikanske ExxonMobil eller Shell. Ifølge den russiske avisen Kommersant LNG-forsendelser fra Russland til Japan økte med 211 % i august.

Ifølge Nikkei skal tre japanske forsikringsselskaper forhandle med gjenforsikringsselskaper etter jul om mulig gjenopptakelse av beskyttelse for transporter fra Sakhalin-2-prosjektet.

Vurder kvaliteten på artikkelen vår:

Tilbakemeldingen din hjelper oss med å lage bedre innhold.

You may also like

Leave a Comment