Home » Midler til oppstartssentraler utløp to år tidligere enn planlagt

Midler til oppstartssentraler utløp to år tidligere enn planlagt

by Thure Lindhardt

Da inkubatorprogrammet ble lansert i Latvia for fem år siden, var det bekymring for at det ville absorbere alle midlene som ble tildelt innen 2023. Under pandemien har imidlertid gründerinteressen økt flere ganger, så det latviske investerings- og utviklingsbyrået (LIAA) har utvidet omfanget av programmet. Den gang spådde byrået at pengene ville vare til tidlig i 2022, men det ble slutt på slutten av sommeren.

«Derfor er vi nå i en situasjon hvor vi ikke kan ansette nye gründere for å støtte oss, og vi kan heller ikke gi eksisterende tilskudd videre fordi finansieringen rett og slett er brukt opp,» sa Laura Očagova, direktør for LIAA Business Department for Incubators.

Produsenten av dataspilltastaturer SIA «Azeron» var i stand til å vokse takket være støtten fra inkubatoren til en total omsetning på 73 ansatte i millioner av euro og eksporterer produktene sine til 90 land over hele verden.

Azeron er en av 124 startups som har bedt regjeringen om finansiering for å fortsette LIAA-inkubatorprogrammet.

«Tilfeldigvis, da kontrakten ble signert, ble denne støtten lovet frem til 21. desember 2023. Både vi og de andre deltakerne i inkubatoren regner med det, sier Jānis Kūlbārdis, styremedlem i SIA“ Azeron ”.

Azero omsatte for to millioner euro og et resultat etter skatt på 300.000 euro. På spørsmål om hvorfor et selskap av denne størrelsen fortsatt trenger en inkubator, Kūlbārdis. «Det er veldig enkelt – dette overskuddet investeres i utvikling. At vi kan fortsette å vokse og utvikle oss. Det er klart at uten LIAAs støtte kan vi overleve, men ikke like effektivt som med LIAAs støtte.»

Imidlertid er det selskaper som ikke har en inkubator til og med vil bety konkurs. På grunn av dette

Økonomidepartementet (MoE) vil tilby regjeringen 10 millioner euro på statsbudsjettet for neste år for å videreføre inkubatorprogrammet.

Inntil da kunne det fortsatt utbetales tilskudd fra midler til annen prosjektvirksomhet, som da ville bli motvirket av tilleggsmidler.

– Som departement ser vi at investeringene i dette programmet er mindre enn vi får i form av skatt. Så dette programmet er en suksess og må videreføres, sa økonomiminister Jānis Vitenbergs (National Union).

Finansdepartementet er egentlig ikke enig i MoEs krav om 10 millioner over statsbudsjettet, siden midlene til behovene til bedriftsinkubatorer først bør søkes i midler fra EU.

Feil i artikkelen?

Marker teksten og trykk Ctrl + Enterå sende utdraget til redaksjonen!

Marker teksten og trykk Rapporter en feil Knapper for å sende teksten som skal redigeres!

You may also like

Leave a Comment