Home » MO Museum: Hva bør du ikke gå glipp av i 2022?

MO Museum: Hva bør du ikke gå glipp av i 2022?

by Connie Nielsen

Den prestisjetunge prisen for det vennligste museet i Europa, ønsket om å åpne museer, internasjonale utstillinger, oppmerksomhet på emosjonell helse, virtuelt innhold – dette er nøkkelordene i fjorårets MO Museum. MO-representanter deler følelsen som har fulgt 2021 og hva som venter museumsbesøkende i år.

I fjor mottok MO-museet, som var helt stengt i over 3 måneder og senere drevet med restriksjoner, over 90.000. Besøkende på museet, nesten 400 tusen. virtuelle besøkende, og mer enn 8000 studenter deltok på bare et halvt år med opplæring. Utstillinger, nye tiltak og aktiviteter i museet – hva bør man huske og ikke gå glipp av i 2022?

2021 er ledelsens år

«Først av alt kan vi alle være stolte over at MO – et kunstmuseum i Litauen – vant den prestisjetunge prisen for det vennligste og beste museet i Europa i en konkurranse med 62 andre museer,» sier Milda Ivanauskienė, direktør for MO Museum.

På den annen side har det siste året vist at museenes potensial og nytte for samfunnet ikke er tilstrekkelig forstått og artikulert: det var et av argumentene da vi tok initiativ til å åpne museene så raskt som mulig i mars. Derfor la vi i høst fram et forslag om å integrere resepten for å besøke museet i det litauiske helsevesenet.

Den opparbeidede muligheten for museumsdrift har gitt dem mulighet til å holde utstillinger som er utsatt mer enn én gang. Den internasjonale utstillingen «Hard Age. Szapocznikow – Wajda – Wróblewski” (kurator Anda Rottenberg) og utvider historien hennes “Vanskelig alderdom: Vilnius, 1939–1949” (kurator prof. Dr. Giedrė Jankevičiūtė). Begge utstillingene ble vurdert av eksperter som årets store kulturbegivenheter. Barneutstillingen «Lake Full of Stars», arrangert for første gang i Litauen, har blitt den mest besøkte familieutstillingen. Barnefokuset ble også opprettholdt på høsten – for første gang ble det arrangert en barnetveld i museet. På høsten ble også fotoutstillingen «Festival of Changes» presentert (kuratorene Tomas Pabedinskas og Ugnė Paberžytė), MO-magasinet MOgazinas ble publisert, utstillingen ble publisert av MO TV og Young Painter’s Prize.

2022 Planer – en utstilling du ikke bør gå glipp av

2022 Ekstraordinære storstilte utstillinger vises på MO-museet.

Det viktigste MO-museet i 2022 og en eksklusiv litauisk kunstbegivenhet – en fellesutstilling av MO og Van Abbe Museum of Contemporary Art åpner til høsten. Den vil inneholde verk av de mest kjente litauiske kunstnerne med verk av de mest kjente kunstnerne i kunstverdenen i USA og Europa på 1960- og 1990-tallet (kuratorer: Charles Esche, Anders Kreuger og Gabrielė Radzevičiūtė). For første gang i Litauen vil det være mulig å se et slikt utvalg av flygler, hvis verk er utstilt i de viktigste museene i verden: Andy Warhol, Guerrilla Girls, Bruce Nauman, Yves Klein, Donald Judd, Marlene Dumas, David Flavin og andre.

Den store høstutstillingen vil bli supplert med en utstilling om opart (kurator Deima Žuklytė-Gasperaitienė). Den vil undersøke opprinnelsen til litauisk O-Art og analysere forholdet mellom O-Art og Minimalisme.

Utstilling i Vilnius og Kaunas

2022 Om våren deltar MO Museum i en av årets viktigste kulturbegivenheter – Kaunas – Europeisk kulturhovedstad 2022. MO Museum arrangerer sammen med Kaunas bymuseum utstillingen «Kaunas – Vilnius: Velte fjellene» ( forfatter av konseptet – Tomas Vaiseta, kuratorer og medkuratorer: Justina Juodišiūtė, Kotryna Lingienė, Kęstutis Lingys, Ernestas Parulskis, Miglė Survilaitė, Rasa Žukienė). hun er «Kaunas – Europeisk kulturhovedstad 2022» del av programmet.

Utstillingen fokuserer på samspillet mellom byer og innbyggernes identitet. Og det kulturelle og sosiale livet i Kaunas og Vilnius, som vil bli undersøkt i forskjellige seksjoner, vil avsløre den grunnleggende gjensidige avhengigheten mellom disse to byene. Utstillingens arkitektur viser også behovet for at Kaunas og Vilnius skal være sammen: For å se hele utstillingen må du besøke begge byene.

Forberedelser til 700-årsjubileet for Vilnius

Museet starter allerede forberedelsene til det viktige 2023-arrangementet – feirer 700-årsjubileet til byen Vilnius. Fra 10. februar. MO-museet viser de siste fotografiene fra Andrew Miksis sitt BAXT-prosjekt, som har pågått i mer enn 20 år (kuratert av A. Miksys). Kunstneren møtte menneskene som ble fanget i portrettene i forskjellige deler av Litauen: fra Vilnius til Žagarė.

Denne utstillingen er en mulighet til å se på situasjonen til romfolk i Litauen på en ny måte gjennom billedkunstens prisme, kritisk undersøke fordommene angående dette fellesskapet og engasjere seg i de forskjellige perspektivene og livserfaringene fanget av kunstnerne i portretter av mennesker. Utstillingen er også en del av det 700-årsjubileet for Vilnius ferietiltak.

2022 – året for det reisende museet

Representanter for MO-museet kaller 2022 et veldig aktivt år for det reisende museet – en tilpasset versjon av MO-museets fotoutstilling «Festival of Change», familiesøndager, utdanning og til og med opplæring vil reise rundt i Litauen. MO inviterer til å oppleve ulike former for feiring, til å diskutere, oppdage og bli bedre kjent med deg selv.

MO Museum-prosjektet «Travelling Museum: Know Yourself through Art» gjennomføres innenfor rammen av «Utvikling av kulturell tilgjengelighet og styrking av kulturopplæring»-instrumentet til Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet og den norske finansieringsmekanismen. Det vil tillate å nå litauiske byer og steder lenger unna det fysiske museet: Marijampolė, Šilutė, Antalieptė, Naujoji Akmenė, Šalčininkai og Molėtai.

MOratons og andre arrangementer venter

Alle større utstillinger på MO-museet er som vanlig akkompagnert av utstillingsåpningsfestivaler – MOratons. Museet inviterer familier til familiesøndager for å lære mer om kunst Back2school Forelesninger sammen med Ričardas Jankauskas. Om sommeren er det alltid sommerleirer for barn, utendørs MO-arrangementer, diktopplesning, danseforestillinger.

Museet vil fortsette å utvikle en rekke aktiviteter for å fremme emosjonell helse kalt «Opplevelser uten NeriMO: 4» og invitere til andre arrangementer på museet som fremmer en harmonisk personlighet. Det blir arrangementer for MODernister, MO-partnere og venner, lærere inviteres til årskonferansen, museer og det blir igjen en prosesjon av trofaste og nye frivillige.

Til våren skal det snakkes om en ny skulptur av Vilnius, og til høsten arrangeres de virtuelle litauiske moderne kunstspillene «Fashion Model» for tredje gang. Denne gangen vil det være mulig å bli kjent med litauiske minimalister, modernister og deres forbindelser med vestlige kunstnere. MO Blogg vil fortsatt være fylt med innlegg til alles fritid, og de som ønsker å se MO på skjermer inviteres til å bli med på MO TV.

Nyheter fra MO-museet vil bli publisert på MO-bloggen – https://mo.lt/tinklarastis/samt alle utstillinger og arrangementer finner du i MON-kalenderen – https://mo.lt/kalendorius/.

Foto fra MO Museum

You may also like

Leave a Comment