Home » Nederland gjenåpner sin ambassade i Kiev, presidentene i Russland og Ukraina har invitert til G20-toppmøtet i Indonesia

Nederland gjenåpner sin ambassade i Kiev, presidentene i Russland og Ukraina har invitert til G20-toppmøtet i Indonesia

by Peter Østbye

«Krigsforbrytelser» i Boutcha: hva vi vet

Ukraina og vestlige land anklager Russland «Massakre» og fra «krigsforbrytelser» siden oppdagelsen av hundrevis av lik flere steder i den russisk-kontrollerte Kiev-regionen i mars. Her er hva vi vet om disse hendelsene.

  • Ødelagt familieforstad

Før starten av den russiske invasjonen 24. februar var Boutcha en familieforstad med rundt 37 000 mennesker, 30 kilometer nordvest for Kiev og omgitt av furuskog. Den russiske hæren gikk inn i landet 27. februar, men tok virkelig kontroll først 5. mars, ifølge NGO Human Rights Watch, som undersøkte åstedet. Frem til denne datoen har ukrainske myndigheter utført flere sivile evakueringsoperasjoner, men etter det forble omtrent 4000 innbyggere fanget. Pressen får forbud mot å komme inn i Boutcha fra 13. mars. Etter tilbaketrekningen av russiske styrker fra Kiev-regionen 31. mars, kunngjorde Butcha-ordfører Anatolii Fedoruk 1. mars.og april, den «Liberation of the City».

  • Første makabre oppdagelser

Journalister lykkes med å flytte inn i Boutcha 1ah April. Når de krysser den ødelagte byen, oppdager de likene til tjue menn, sivile, spredt over flere hundre meter på Yablounska-gaten, en av de lengste i byen. Ivana Franka Street var også åsted for en massakre som varte i flere uker, meldes det Verden.

Under den russiske okkupasjonen ble to store massegraver gravd for midlertidig å begrave likene, og byens tre kirkegårder som var innenfor rekkevidde av russisk brann var utilgjengelige. Etter at de russiske troppene dro, ble rundt 400 lik funnet i disse gravene eller private hager, eller noen ganger liggende ubegravet, ifølge den lokale politisjefen Vitaly Lobass. Mer enn 1000 sivile kropper ble funnet over hele regionen, ifølge den ukrainske visestatsministeren Olga Stefanschyna.

Den 4. april, to dager etter at media publiserte bildene tatt på Yablounska-gaten, reiste president Volodymyr Zelenskyy til Boutcha. «Dette er krigsforbrytelser og de vil bli anerkjent av verden som folkemord», han sier. 13. april besøkte aktor ved Den internasjonale straffedomstolen (ICC), britiske Karim Khan, Ukraina som en » Åsted » og kunngjør at et rettsmedisinsk team vil jobbe i Boutcha. 25. april kunngjorde han at etterforskerne hans hadde sluttet seg til Joint Investigation Team (JIT) om forbrytelser begått i Ukraina, dannet i mars av Litauen, Polen og Ukraina med støtte fra Eurojust, EUs rettslige byråsamarbeid i straffesaker

Også den 21. april sa NGO Human Rights Watch, hvis team undersøkte Boutcha fra 4. til 10. april, at de hadde funnet det «Vesentlig bevis på sammendrag av henrettelser, drap, forsvinninger og tortur»hva som skulle representere «Krigsforbrytelser og potensielle forbrytelser mot menneskeheten. » På sin side rapporterte kontoret til FNs høykommissær for menneskerettigheter 22. april at dets etterforskere under et oppdrag til Boutcha 9. april «dokumenterte drapet, inkludert ved summarisk henrettelse, av rundt 50 sivile på åstedet». Frankrike har også sendt gendarmer og dommere til Boutcha.

Noen timer etter at bildene ble publisert, ble likene angivelig oppdaget av den russiske hæren på Jablounska-gaten «forfalskninger» som hun sier beviser iscenesettelse, og hevder spesifikt at et lik viftet med hånden på video som er spredt rundt, eller at en annen person ble sett i en bils bakspeil reise seg. Vladimir Putin innkaller en «grov og kynisk provokasjon» fra Kiev. Russisk diplomati talskvinne Maria Zakharova hevder Kiev enten henrettet sivile ved Boutcha eller fraktet lik for iscenesettelse. Satellittbilder fra det amerikanske selskapet Maxar Technologies, sammen med analysen av bilder tatt av AFP, motsier imidlertid denne versjonen og viser at flere kropper har ligget der i minst tre uker. Det rapporterte CNN denne uken gjenopprettet og autentisert to nye Boutcha-videoerfilmet 12.-13. mars med drone hvor vi ser militære kjøretøy og russiske styrker på Jablounska gate ikke langt fra likene.

Til tross for russiske fornektelser, hevder Kiev og dets vestlige allierte at de har «Bevis» at russiske styrker er ansvarlige for de fleste sivile dødsfallene i Boutcha. Kiev anklaget de 64og Russian Motorized Rifle Brigade for involvering i mishandlingen. Ukrainas generaladvokat kunngjorde 28. april at ti russiske soldater fra denne brigaden var siktet «grusom behandling» og drapstrusler mot Boutcha sivile og uttalte at etterforskningen ville fortsette å fastslå deres mulige involvering i Boutcha «overlagte drap». Ifølge radiomeldinger fra russiske soldater som ble avlyttet av den tyske hemmelige tjenesten, var også medlemmer av den russiske leiesoldatgruppen Wagner – som ble utplassert i Donbass-konflikten i 2014 og deretter i Syria og Afrika – involvert i angrepene.

You may also like

Leave a Comment