Home » Nesten 200 Solaris elbusser skal leveres til den norske hovedstaden

Nesten 200 Solaris elbusser skal leveres til den norske hovedstaden

by Gabriel Scott

Unibuss AS, et av Norges største flyselskaper, velger Solaris igjen. 14. januar 2022 ble det signert en kontrakt om levering av 183 Urbino 18 electric til den norske hovedstaden. Den totale verdien av kontrakten vunnet gjennom anbudet er ca. EUR 100 millioner. Dette er et gjennombrudd i selskapets historie, en så stor engangsbestilling på elbusser. Den største ordren for Solaris batterileddekjøretøyer som er fullført så langt var kontrakten med MZA Warszawa om levering av 130 kjøretøy.

– Vi er veldig stolte over at Unibuss AS nok en gang har hatt tillit til oss og ser frem til utviklingen av samarbeidet vårt så langt. Bestillingen på en så stor leveranse av elbusser er også et bevis på at nullutslippsrevolusjonen er i ferd med å bli en realitet. Oslo-beboerne vil snart kunne se dette selv i den komfortable Urbino 18 electric, understreket Sverre Skaar, administrerende direktør i Solaris Norge AS.

– Unibuss er svært fornøyd med valget av Solaris som bussflåteleverandør i det hittil største anbudet i sitt slag i Norge. I tett samarbeid med Solaris vil vi gi Router den høyeste kvaliteten og den mest stabile flåten av busser i den norske hovedstaden. Samarbeidet vårt med Solaris har eksistert i mange år og vi ser frem til å utvikle det videre – sa Øystein Svendsen, administrerende direktør i Unibuss.

Fjerde generasjons artikulerte Urbino 18 elektrisk debuterte i 2017 og har siden tjent passasjerer i mange europeiske metropoler. Ved brukspunktet er det et helt utslippsfritt kjøretøy og kan brukes (avhengig av batterikonfigurasjon og infrastruktur) i opptil 24 timer i døgnet. Så langt har passasjerer kunnet se fordelene med Solaris elektriske leddbusser i Brussel, Berlin, Barcelona, ​​Warszawa, Krakow, Poznan og Hamburg. Snart vil også 23 Urbino 18 elbiler betjene innbyggerne i Aarhaus i Danmark.

Bussene som skal cruise i Oslos gater vil utstyres med høyenergibatterier med en total kapasitet på over 500 kWh. De lades via kontakter. En sentral motor med en effekt på nesten 250 kW vil sørge for stasjonen.

Blant annet skal kjøretøyet inneholde USB-ladere, spesielle omgivelseslys og en dobbel rampe for funksjonshemmede er foreslått. Med tanke på den nåværende pandemisituasjonen vil klimaanlegget være utstyrt med spesielle, forsterkede filtre som vil gi ekstra beskyttelse mot virus.

Nullutslippet Urbino 18 electric skal delvis erstatte Urbino 18.75 som tidligere opererte i Oslo indre by. Levering av de nye kjøretøyene er planlagt til april 2023.

Historien om samarbeidet mellom Solaris og Unibuss AS går tilbake til 2006. Siden den gang har flyselskapet bestilt nesten 300 busser fra produsenten. Mer enn et halvt tusen Solaris Urbino-kjøretøy er allerede i bruk over hele Norge.

You may also like

Leave a Comment