Home » nettveiledning. Hva er fordelene og ulempene med fjernundervisning?

nettveiledning. Hva er fordelene og ulempene med fjernundervisning?

by Erlend Loe

Om to uker skal barna tilbake til skolen og foreldrene vil ha mer ansvar

| bilde pixabay

Meldinger

Snart vil barna gå tilbake til skolen og foreldrene vil ha flere jobber. Transport til videre klasser, interessegrupper eller svømmebasseng. Når du legger til disse hus- og arbeidsoppgavene, er det vanskelig å ikke bli sliten om kveldene. Er løsningen å konvertere flere ansikt-til-ansikt-klasser til nettkurs? Vi har sjekket.

I teorien kan nesten alle kurs gjennomføres på nett. I praksis er det imidlertid vanskelig å forestille seg svømmetimer, idrettstrening eller dramaklubber foran datamaskinen. Så la oss fokusere på fagene barna våre studerer på skolen.

fjernundervisning Online betyr ikke billigere

Hvis du ser etter nettkurs, kan du finne plattformer som er spesialisert på denne typen klasser. De tilbyr veiledningstjenester, hvis oppgave er å lære barna våre polsk, et fremmedspråk, matematikk og til og med fysikk, kjemi, biologi, historie og til og med programmering.

Allerede før vi velger et emne som interesserer oss, får vi tilgang til en database med lærere som tilbyr sin hjelp. Heldigvis tvinger mange av disse sidene oss ikke til å registrere oss for å se hva veilederens erfaring er og hvor mye leksjonen koster. Dette lar oss velge om barnet vårt skal læres engelsk av en lingvist eller av noen som har bodd i Storbritannia i mange år eller til og med kommer derfra. Valget er veldig bredt, det samme er erfaringen og opplæringen til lærerne. De er både studenter og nyutdannede ved de beste polske universitetene.

I de fleste tilfeller gir veilederen viktig informasjon om seg selv – hvilken skole han ble uteksaminert fra, eller hvor og hva han studerer og hvilket omfang av materiell han kan fullføre med eleven. Vanligvis oppgir hver lærer også hvor mange gruppene deres er. Det hyppigst angitte antall deltakere er mellom to og fem personer. Av beskrivelsen kan vi også se hvordan slike leksjoner ser ut.

Et eksempeltilbud fra Zuzanna, som gir matteveiledning: «Hei! Jeg studerer ved Wroclaw University of Science and Technology og gir deg en jobb i matematikk. I det følgende vil jeg introdusere deg til vår måte å jobbe på.
– Jeg gjennomfører timene på en interaktiv tavle der vi jobber sammen.
– Etter timen legger jeg alt materialet på CD-en som jeg skal dele med deg, så ingenting går tapt.
– Jeg gjennomfører timer av ulik lengde og tid på dagen, så vi finner garantert en felles dato!
– Vel… jeg vil ikke takke nei til litt hjelp etter jobb.

Alle som ønsker å velge fjernundervisning fordi de tror det er et billigere veiledningsalternativ, tar feil. Ja, hvis du skriver inn begrepet «online leksjoner» i søkemotoren, vil du få tilbud «en-til-en distansetimer fra kun 15 zloty per time», men når du går inn på en bestemt side vil du se at slik veiledning ganske enkelt finnes ikke, eller veileder har ingen plass i timeplanen. Så hvor mye koster en time fjernundervisning? Til og med 100 PLN for å lære kjemi eller fysikk. Matematikk koster ca PLN 30 mer, det samme gjelder polsk og engelsk (her er antallet veiledere veldig stort, så det er en sjanse for at vi finner et billigere alternativ).

Hvis vi ikke ønsker å bruke denne typen plattformer, kan vi alltid søke etter fjernundervisningstilbud på annonseportaler. Vi må imidlertid være klar over at kostnaden for én leksjon er sammenlignbar med den for nettskoler.

Fordeler og ulemper med online veiledning

Nettveiledning er ikke et alternativ for sparsommelige eller for foreldre som trenger å begrense budsjettet. Prisen på undervisningen er sammenlignbar med den for en heltidsundervisning. Men faktum er at barnet vårt lærer hjemme, noe som betyr at vi ikke trenger å ta dem med til stedet eller reise selvstendig. Fordelen med nettkurs er også muligheten til å arrangere et møte på tidspunkter som passer for studenten. Disse kan være tidlig om morgenen (f.eks. før skolen) eller sent på ettermiddagen. Noen ganger er det også mulig å endre timene eller til og med dagen for timene.

Når det gjelder gruppetimer, må dette selvfølgelig gjøres med samtykke fra alle elever. Når det gjelder boligklasser, må vi vite at det har vært så populært i flere år at personen som driver det vanligvis har «tildelt» dager og timer dedikert til en spesifikk student. Oftest velger vi veiledning i Nagielski-språket, matematikk (siden dronningen av realfag kom tilbake til videregående, er den mest tallrike gruppen videregående elever) og polsk.

Marta er mor til 16 år gamle Olek og 12 år gamle Ali. Sist skoleår studerte gutten matematikk eksternt. I år fant foreldrene ham en lærer som ville komme hjem til dem.

Vi bestemte oss for å ta nettkurs fordi vi trodde det ville være praktisk. Da Olek gikk på videregående, foreslo han selv flere mattetimer for ikke å komme på etterskudd med Abituren. Først syntes vi det var en god idé. Han hadde ingen steder å gå, vi hadde et «øye» på ham og det virket for oss at alt var bra. Og det var nok bare begynnelsen. Senere ble sønnen trukket inn i sitt ungdomsliv, og foretrakk å snakke med vennene sine i stedet for en lærer. Da vennene hans fra gruppen hørte på læreren og løste problemer med ham, gjorde sønnen andre ting – sier Marta. – Jeg har selvfølgelig ikke noe nag til veilederen, vi valgte ham nøye ut – vi vet at han har kunnskap. Enkelt sagt, etter en viss alder har en person forskjellige prioriteringer. Derfor gikk vi i sommerferien på jakt etter en matematiker til Olek som ville komme til oss. Jeg håper at det faktum at vi kan snakke med lærer ansikt til ansikt vil motivere sønnen min. Når det gjelder kostnaden, vil det koste oss litt mer siden du kommer til oss.

Marta innrømmer at det var annerledes med datteren, som fant et språkkurs hun ønsker å fortsette i det nye skoleåret.

Alis lidenskap er ikke bare å lære engelsk, men også å møte mennesker, gjerne fra hele verden. Hun fant et kurs for seg selv – det er det vi kaller det, for hun trenger egentlig ikke veiledning. Det ble drevet av en dame fra Jamaica. Datteren gleder seg. Damen snakket om reiser, forskjellige skikker og hadde en aksent som polske lærere for datteren manglet. I tillegg møtte Ala venner fra hele landet. Hun kom til og med på ideen om å møte henne, men vi var bekymret for alderen hennes. Kanskje vi lar dem gjøre det på deres neste ferie.

Julia er 28 år og har undervist i engelsk i nesten 12 år. Først dro hun hjem til studentene, så inviterte hun dem hjem til henne. Hun klaget aldri over mangelen på arbeid.

Da jeg var tenåring, var elevene mine stort sett barneskolebarn. Du vet, ikke alle hadde tillit til mine undervisningsevner. Over tid fikk jeg et «rykte», folk anbefalte meg og derfor planla jeg en hel uke, selv om jeg i utgangspunktet bare skulle undervise i helgene. I løpet av studiene begynte jeg også å undervise i polsk – forteller Julia.

Til slutt bestemte hun seg for å reise til Norge. Og at hun var lei for å forlate «hennes» studenter forbinder henne med dem på nettet.

Ærlig talt, jeg har aldri hatt en god mening om fjernundervisning – sier Julia. – Jeg syntes det var vanskelig å få en elevs oppmerksomhet fordi han har evnen til å gjøre ti andre ting. Uansett, vi får se hva som skjedde under pandemien i fjernundervisning. Elevene mine har overbevist meg om at ikke alle kommer slik. De betaler meg, så det er i deres beste interesse å få mest mulig ut av disse timene. Og med dagens muligheter kan en slik leksjon være veldig interessant. Foreldre, spesielt de til yngre barn, er glade for at det ikke er noen forpliktelse. Desto mer som barn i disse dager har en tendens til å ha mer av denne fritidsaktiviteten, og de fleste av dem er engasjert i det av voksne.

You may also like

Leave a Comment