Home » Nordmennene har offentliggjort sine oppstillinger til VM i Planica. Det er en stor favoritt og spiller etter passasjen | skihopping

Nordmennene har offentliggjort sine oppstillinger til VM i Planica. Det er en stor favoritt og spiller etter passasjen | skihopping

by Gunnar Garfors

Norges Skiforbund har avduket kortene. Vi kjenner allerede formasjonene til lagene til Alexander Stöckl og Christian Meyer for det kommende verdensmesterskapet i Planica. Blant dem er verdenscupleder Halvor Egner Granerud og for to år siden forsvarende mester av den individuelle tittelen i storbakken i Oberstdorf, Maren Lundby. Robert Johansson og Eirin Maria Kvandal, som har slitt med helseplager gjennom sesongen, får også en sjanse.

22. februar starter konkurransen i verdensmesterskapet i Planica. I ettermiddag offentliggjorde Norges Skiforbund en liste over de mannlige og kvinnelige skihopperne som skal delta i disse konkurransene. For herrene er kjernen i laget selvsagt Halvor Egner Granerud, som er ute etter å bøte på manglende individuell medalje fra forrige mesterskap i Oberstdorf, Tyskland. For tiden er bæreren av den gule toppplastronen i verdenscupen en av hovedfavorittene for seire i mesterskapskonkurranser. Crystal Globe-vinneren av sesongen 2020/2021 har allerede ti seire i konkurranser på toppnivå denne vinteren.

I tillegg til ham ønsker Slovenia også velkommen til den femtende i den samlede verdenscupstillingen, Marius Lindvik, som Alexander Stöckl fortsatt har håp om til tross for den siste tidens formnedgang. Konkurrenten fra Oslo har allerede triumfert på en rekke store arrangementer – blant annet å være verdensmester i å fly fra Vikersund for ett år siden. Denne sesongen kom han til topp tre bare én gang (det var tredjeplass i hybridkonkurransen i Wisła). Også veteranene Johann André Forfang og Daniel-André Tande, som ligger på 17. og 19. plass på den samlede cuprankingen, skal kjempe om suksessen. Det er kanskje ikke deres beste sesonger, men deres langvarige kjennskap til ligakonkurranser kan komme godt med når det kommer til lagkonkurranser. Tande ble faktisk en gang i vinter og hoppet uventet til tredje trinn på pallen i Willingen.

Til dags dato var skjebnen til Robert Johansson, som lenge har slitt med helseproblemer som følge av en ryggskade, usikker. Selv fortalte 32-åringen nylig til lokale medier om et numment ben som noen ganger gjør det vanskelig for ham å utføre hverdagslige aktiviteter. Derfor dukket ikke den individuelle viseverdensmesteren fra to år tilbake opp i starten av verdenscupkonkurransene i Willingen og Lake Placid. Vil tiden for hvile og regenerering vise seg helbredende? Det får vi vite i februar og mars. La oss legge til at Kristoffer Eriksen Sundal også fikk sin største sjanse i karrieren. 22-åringen kom kun inn på Norges landslag denne sesongen for å konkurrere på høyeste nivå. Det lønner seg imidlertid med sine gode prestasjoner – den ligger foreløpig på 34. plass i førstedivisjonsserien.

For kvinnene kommer ikke elimineringen av den fjerde deltakeren i løpet om krystallkulen, Anna Odine Strøm, som noen overraskelse. For den 24 år gamle nordmannen er dette den desidert beste sesongen i livet hennes – bare i sesongen 2018/2019 har hun vært på topp ti så langt denne syklusen. Den vinteren vant hun sin første verdenscupkonkurranse i karrieren (31. desember i Ljubno). En annen norsk medaljekandidat, spesielt i den store bakken, kan være Silje Opseth, sjuende i verdenscupen. Hopperen fra Lillehammer var best i konkurranser i Wisła og Sapporo. Deres mentale tilstand kan også bli påvirket av et ekstremt langt hopp Opseth ga tilbake ved testing av det nye normalobjektet i Trondheim.

Christian Meyer tar også med seg Thea Minyan Bjørseth, som har vært veldig stabil gjennom hele sesongen, til Planica. Selv om hun ikke klarte å komme på pallen i noen av verdenscupkonkurransene 2022/2023, endte hun blant de 20 beste. Neste valg er selvsagt Maren Lundby, som dette er en svært viktig sesong for. I tillegg til å forsvare gullet hun vant i storbakken i VM i Oberstdorf, skal hun også være vitne til (og kanskje være med) på de historiske kvinneflyvningene i Vikersund, som nordmannen har etterlyst i mange år. I tillegg til medaljen laget av det edleste metallet fra to år siden, kan den erfarne konkurrenten også skilte med det samme enkeltmålet han vant i Seefeld i 2019. Meyers team på fem i Planica kompletteres av Eirin Maria Kvandal. 21-åringen, som har vært plaget av en kneskade de siste årene, deltok kun i tre World Pychar-konkurranser i vinter. Ifølge trenerteamet er potensialet deres fortsatt stort, derav billetten til det slovenske mesterskapet.

Til tross for de verste øyeblikkene i inneværende sesong, bør det norske landslaget på ingen måte utelukkes fra kampen om medalje i noen av konkurransene. Det er en nasjon med stor erfaring og et høyt sportsnivå presentert av spillerne. Mesterskapsarrangementer er underlagt deres egne regler – mange idrettsutøvere mobiliserer bare for denne gangen, og forbereder seg på å kjempe om verdifulle pucker.

La oss legge til at neste helg av verdenscupen i Rasnov, Romania (17.-19. februar), vil ikke alle deltakere som er nominert til å starte i VM være med til start. Herregruppa er representert ved Sundala og Tande, akkompagnert av Bendik Jakobsen Heggli og Joacim Ødegård Bjøreng. Styrkene til den kvinnelige delen av landslaget vil være Strøm, Bjørseth og Kvandal. På Continental Cup-konkurransen i den norske Rhinen (18.-19. februar) vil vertskapet være representert av: Fredrik Villumstad, Sondre Ringen, Andreas Håre, Benjamin Østvold, Anders Fannemel og Iver Olaussen.

Norges herretropp til VM i Planica:

 • Halvor Egner Granerud (1. plass i verdenscuppen 2022/2023),
 • Marius Lindvik (15. plass i verdenscupen 2022/2023),
 • Johann André Forfang (17. plass i verdenscuppen 2022/2023),
 • Daniel-André Tande (19. plass i verdenscupen 2022/2023),
 • Robert Johansson (22. plass ved verdensmesterskapet 2022/2023),
 • Kristoffer Eriksen Sundal (34. plass i VM 2022/2023).

Norges kvinnetropp til VM i Planica:

 • Anna Odine Strøm (3. plass i VM 2022/2023),
 • Silje Opseth (7. plass i verdenscuppen 2022/2023),
 • Thea Minyan Bjørseth (13. plass ved verdensmesterskapet 2022/2023),
 • Maren Lundby (27. plass i verdenscuppen 2022/2023),
 • Eirin Maria Kvandal (34. plass i VM 2022/2023).

Fullt program for verdensmesterskapet i Planica og troppen på SkokiPolska.pl >>>

Victor Marchuk
Kilde: Skiforbundet.no / egen informasjon

You may also like

Leave a Comment