Home » Norge avviser muligheten for å løfte grensen til Russland i Barentshavet

Norge avviser muligheten for å løfte grensen til Russland i Barentshavet

by Gunnar Garfors

Norges utenriksdepartement har avvist muligheten for å kansellere 2010-avtalen med Russland som definerer grenseforløpet mellom disse landene i Barentshavet i Arktis. Lederen av statsdumaen (det russiske parlamentets underhus), Vyacheslav Volodin, instruerte russiske lovgivere om å vurdere å oppløse avtalen.

Ifølge talskvinne i utenriksdepartementet Ane Haavardsdatter Lunde inneholder «skillelinjeavtalen ingen oppsigelsesklausul».

Det er vanlig praksis at denne typen avgrensningsavtaler er åpen understreket hun Haavardsdatter Lundesitert av NRK.

Tirsdag ble det publisert en uttalelse på nettsiden til statsdumaen i Den russiske føderasjonen, der det ble skrevet at «Formann (…) Vyacheslav Volodin beordret å vurdere spørsmålet om å si opp avtalen med Norge om samarbeid i Barents. Havet og Polhavet.» Utenrikskomiteen skal behandle saken.

Tidligere har Mikhail Matveyev (Den russiske føderasjonens kommunistparti) tatt opp saken på en Duma-sesjon, og erklærte at Russland mistet 175 000 arbeidsplasser som følge av avtalen med Norge. kvadratkilometer av Barentshavet.

I dag blokkerer Norge mat- og lasteforsendelser til Svalbard understreket han Matveyev.

Spitsbergen-traktaten, undertegnet i 1920, ga Norge rettslig suverenitet over den arktiske øygruppen Svalbard og Russland og andre land blant annet rett til å gjøre forretninger der. En russisk steinkullgruve drives i Barentsburg.

I forrige uke anklaget Russland Norge for å ha brutt vilkårene i Spitsbergen-traktaten, en anklage som ble avvist av Norges utenriksdepartementssjef Anniken Huitfeldt. I en uttalelse til NTB-byrået understreket hun at leveransen til Svalbard var stoppet på grunn av sanksjoner på den norsk-russiske grensen.

Transport til Svalbard trenger ikke å skje med lastebil over land Hun sa.

Avtalen om avgrensningen av Barentshavsgrensen ble undertegnet i 2010 av daværende sjef for norsk diplomati, Jonas Gahr Store, nå landets statsminister, og sjefen for Russlands utenriksdepartement, Sergej Lavrov. Kompromisset som er utarbeidet betyr tap for begge sider sammenlignet med de opprinnelige kravene.

Avtalen trådte i kraft 7. juli 2011 og legger også opp til videreføring av samarbeidet mellom de to landene innen fiskeri og utnyttelse av mulige grenseoverskridende oljeforekomster.

vinn/vinn/

You may also like

Leave a Comment