Home » Norge har en særegen smak. Bordene domineres av torsk og fårekjøtt. Snakk med en ekspert om norsk mat

Norge har en særegen smak. Bordene domineres av torsk og fårekjøtt. Snakk med en ekspert om norsk mat

by Peter Østbye

Magdalena Tomaszewska-Bolałek er kulturviter og leder for matstudieavdelingen ved SWPS. Kokebøkene hennes har blitt anerkjent ved Gourmand World Cookbook Awards i kategorien Culinary Diplomacy. Denne gangen dedikerte hun boken «Norges kulinariske tradisjoner» til temaet norsk mat. Vi snakket om norsk mat og den lokale vanen med å drikke kaffe.

En av regionene i Europa som Magdalena Tomaszewska-Bolałek er spesielt glad i å beskrive, er Skandinavia. Forfatteren har laget en rekke bøker om nordisk kjøkken. Tidligere introduserte forfatteren Sveriges og Finlands kultur, historie og skikker. Vi spurte en ekspert hvilke norske retter hun synes er de mest bemerkelsesverdige.

«Norges kulinariske tradisjoner» er en del av en serie bøker om det nordiske kjøkken. Hva gjør etter din mening det norske kjøkken mest forskjellig fra det finske og svenske kjøkkenet?

Magdalena Tomaszewska-Bolalek: Norge, som alle nordiske land, har sin egen særegne smak. Først og fremst skiller den seg ut for sitt kjøttforbruk, som er lavere enn naboenes. I tillegg, hvis det allerede er på bordet, så er det saue- og storfekjøtt i stedet for svinekjøtt. Torskefiskretter er et must, ettersom Norge er tørrfiskens land, den spesialforedlede fisken som har blitt omsatt i århundrer. Til dette vil jeg legge til at flatbrød (bokstavelig talt flatbrød) stort sett er tynnere enn i Sverige eller Finland.

You may also like

Leave a Comment