Home » Norge og Sverige venter på AstraZeneca-vaksine – Utland – Nyheter

Norge og Sverige venter på AstraZeneca-vaksine – Utland – Nyheter

by Gabriel Scott

ESAs sikkerhetskomité sa torsdag etter å ha undersøkt AstraZeneca-vaksinen at den er en «sikker og effektiv» vaksine og «ikke er forbundet med økt risiko for tromboemboli eller blodpropp.»

En dom fra ESA, tilsvarende den fra Verdens helseorganisasjon (WHO), fikk Tyskland, Frankrike, Spania og Italia, de viktigste EU-landene, til å kunngjøre at de snart vil gjenoppta vaksinasjonen med vaksinen.

Folkehelseinstituttet sa at de «tar til etterretning» ESAs avgjørelse, men sier det er «for tidlig» å trekke en endelig konklusjon på dette tidspunktet. Instituttet sa at det ville gi sine anbefalinger sent neste uke.

Vaksinasjoner med AstraZeneca [vakcīnu] forbli utsatt til vi har et fullstendig bilde av situasjonen, sier Kamilla Stoltenberg, direktør ved instituttet, til media.

Sverige, en EU-nabo til Norge, har også varslet at de ikke vil gjenoppta vaksinasjonen med AstraZeneca.

AstraZeneca er et britisk og svensk farmasøytisk selskap basert i Storbritannia.

– Vi vil studere informasjonen i EZA-studien og håper at vi neste uke kan bestemme oss for hvordan vi best kan bruke vaksinen i fremtiden, sa Sveriges sjefepidemiolog Anders Tegnel.

Svenske myndigheter har sagt at en person døde etter å ha mottatt AstraZeneca-vaksinen, men har ikke direkte knyttet dødsfallet til vaksinen.

– Det var en blodpropp i arteriene og venene med kraftige blødninger, sier det svenske legemiddelverket Lakemedelsverket.

Et norsk medisinsk team sa torsdag at de fant en sammenheng mellom AstraZeneca-vaksinen og blodpropp hos pasienter som ble alvorlig syke eller døde noen dager etter den første injeksjonen.

– Vi fikk resultater som kunne forklare den kliniske utviklingen til våre innlagte pasienter, sier Paul Andre Holme, direktør ved et offentlig sykehus i Oslo.

«Disse resultatene støtter vår teori (..) om at disse pasientene hadde en sterk immunrespons som førte til dannelsen av antistoffer som påvirker blodplater og kan føre til blodpropp,» la han til.

På spørsmål om dødsfallet var forårsaket av vaksinen, sa Holme: «Jeg ser ingen annen mulighet for øyeblikket.» Han understreket imidlertid at dette fortsatt er «metrikker».

Norske medier rapporterte at disse resultatene var nye og ikke hadde blitt tatt i betraktning av EZA.

You may also like

Leave a Comment