Home » Norge – renten stiger! Se hvordan valutakursen for norske kroner (NOK) reagerer

Norge – renten stiger! Se hvordan valutakursen for norske kroner (NOK) reagerer

by Catherine Monroe

Bilde freepik.com

Norges sentralbank hevet renten med 25 basispunkter til 4,0 % i et forsøk på å dempe inflasjonen. Han kunngjorde at han forventer å ta det opp igjen i september. Hvordan reagerer den norske kronen?

  • 4 % er hovedrenten per i dag. I Norge.
  • Økningen er i tråd med markedets forventninger.
  • Kronekursen reagerte ikke nevneverdig på kursbeslutningen.
  • Den norske sentralbanken har varslet en ny renteheving for september.

Resten av artikkelen er under videoen

Den norske sentralbanken økte renten med 25 basispunkter til 4 %. Så den oppførte seg i tråd med markedets og analytikernes forventninger. Den norske kronekursen reagerte ikke nevneverdig på denne beslutningen.

Nivået på hovedrenten i Norge

Kilde: Handelsøkonomi

Nok en økning i september

Dagens renteøkning i Norge var ventet av samtlige 31 økonomer spurt av Reuters. De fleste deltakerne i undersøkelsen forventet at rentene skulle toppe på 4,25 % ved utgangen av tredje kvartal, i tråd med sentralbankens prognose.

«Hvis økonomien fortsetter å utvikle seg som nå prognosen, Renten settes opp i septemberDet sier konsernsjef Ida Wolden Bache i Norges Bank i en melding.

Husk at Norges årlige kjerneinflasjon (eksklusive energikostnader) var 6,4 % i juli, ned fra rekordhøye 7,0 % i juni, og over bankens mål på 2 % siden februar i fjor.

Hvis kronen fortsetter å svekkes eller økonomisk press vedvarer, Renten kan stige over 4,25 %, meldte Norges Bank.

– Dersom det blir en kraftigere nedgang i Norges økonomi eller hvis inflasjonen faller raskere, kan renten bli lavere enn forventet, la sentralbanken til.

Sjekk også: NBPs drøm går i oppfyllelse – vi har ensifret inflasjon igjen i Polen! Det er bare en men…

En sterk krone legger til rette for renteøkninger

Hvordan kommenterer analytikere oppgangen?

– Alt gikk mer eller mindre som spådd av Norges Bank – inflasjonen var litt høyere, noe som kunne ha ført til en litt mer aggressiv renteøkning, men så styrket kronen seg litt, sier Nordea-økonom Kjetil Olsen til TV2 i et intervju.

– Norges Bank var ikke under like stort press for å heve renten som i junida den måtte avvike fra sin strategi og i stedet måtte doble renteøkninger. Ikke desto mindre er meldingen fortsatt haukeaktig ettersom Norges Bank spesifikt antyder en ny renteøkning på sitt kommende septembermøte; forutsatt at økonomien utvikler seg som forventet. Etter rentebanen øker sannsynligheten for en renteøkning i september til 100 %. Norges Bank leder igjen og peker spesifikt på september, sier Marius Gonsholt Hov, analytiker i Handelsbanken.

Ifølge Hova er veien klar for nok en renteheving før året er omme.

«Markedsreaksjonen på dagens beslutning og kunngjøring er minimal. Vær imidlertid oppmerksom på at før dagens kunngjøring forventet rentemarkedet høyst 4,50 % ved slutten av året. Oppsummert er Norges Bank tilbakeholden med å annonsere seier for tidlig, i stedet for å levere budskapet som støtter forventningene om høyere renter. Budskapet er: Høyere renter varer lenger. «Det er i tråd med de store sentralbankene, ikke bare Fed,» sa Hov.

Sjekk også: Norge – nye økonomiske data er her! Hvordan den norske kronen reagerer

Kilde: https://pl.tradingview.com/symbols/USDNOK/

You may also like

Leave a Comment