Home » Norge sørger over ofrene for angrepet på en LHBT-klubb. Gjerningsmannen er en islamsk radikal – EURACTIV.pl

Norge sørger over ofrene for angrepet på en LHBT-klubb. Gjerningsmannen er en islamsk radikal – EURACTIV.pl

by Catherine Monroe

Norge minnes i dag (26. juni) ofrene for angrepet på et utested i Oslo sentrum. To personer døde og 21 ble skadet. Den norske statsministeren varslet en intensivering av kampen mot «diskriminering, fordommer og hat».

Nattklubben London Pub, som er spesielt populær blant LHBT-personer, ble angrepet rundt klokken 01.15 i går (25. juni) da en musikk- og dansefest fant sted der. En 42 år gammel norsk statsborger tok seg inn i klubben bevæpnet med et håndvåpen og en maskinpistol Zaniar Matapoursom ble født i Iran i områder bebodd av kurdere.

Tjenestene observerte gjerningsmannen

Gjerningsmannen sto på PSTs overvåkningsliste fordi han var kjent for sine radikale synspunkter og kontakter med personer involvert i Den islamske statens aktiviteter.

– Vi har kjent ham siden 2015. Det var frykt for at radikaliseringen hans kunne bli farlig på grunn av hans medlemskap i et ekstremt terrornettverk i Norge, sa den fungerende PST-sjefen. Roger Berg. Han forklarte imidlertid ikke hvorfor tjenestene ikke forhindret angrepet hans.

Han sa at tjenestene hadde et «disiplinært intervju med ham i mai, og det ble senere fastslått at det ikke var noen indikasjoner på at han var i stand til voldelige handlinger». Politiet sa at motivet for gjerningsmannens forbrytelse ennå ikke er endelig avklart, men mye tyder på en «hatkriminalitet».

To menn på 50 og 60 år ble drept i Matapour-angrepet. 21 personer ble skadet. Gjerningsmannen ble pågrepet av politiet på stedet med en pistol i hånden. Selv om det ikke var bevis for at han hadde noen medskyldige, ble terrortrusselnivået over hele Norge hevet fra normalt (nivå tre) til ekstraordinært (nivå fem). «Oslo Pride»-paraden planlagt i går for å støtte LHBT-miljøet er også avlyst.

En gudstjeneste til ære for ofrene

Det ble i dag holdt en minnestund i Oslo Domkirke for ofrene for angrepet. – Kuler kan ikke drepe kjærligheten, sa lederen av Den norske protestantiske kirke Olav Fykse Tveit.

Kona til tronfølgeren, kronprinsessen, deltok også i gudstjenesten Mette-Marit. Katedralen var dekorert med lys, blomster og bånd i regnbuens farger. Statsminister til stede ved gudstjenesten Jonas Gahr butikk kunngjorde intensiveringen av kampen mot «fordommer, diskriminering og hat». «Alle har rett til å leve i frihet og til å leve et trygt liv», understreket den norske statsministeren.

You may also like

Leave a Comment