Home » Norge trenger ikke trekke seg fra salg av forbrenningsmotorbiler. Det skjer akkurat nå

Norge trenger ikke trekke seg fra salg av forbrenningsmotorbiler. Det skjer akkurat nå

by Thure Lindhardt

Norge planla å slutte å selge nye forbrenningsmotorer om fire år. Men det kan gjøres mye raskere. Selv innen noen få måneder. Er økologiproblemet så viktig for nordmenn? Ikke nødvendigvis.

Først og fremst må det presiseres at salget av nye biler med konvensjonelle motorer i fjordenes land kun er på 5 prosent! De ti bestselgende modellene inkluderer kun elbiler og en hybrid. De tre synlige er Tesla Model 3, Toyota RAV4 Prime og Volkswagen ID.4.

Men nordmennene velger ikke biler med forbrenningsmotor, ikke bare fordi de vil redusere eksosutslippene. Norske myndigheter foretrekker elbiler, noe som gjenspeiles i avgifter. Elektrisk drevne kjøretøy er ofte billigere i systemet enn deres konvensjonelt drevne kolleger.

Det finnes også en rekke andre verdifulle privilegier, som gratis parkering i storbyområder eller muligheten til å bruke bussveier. Det er også verdt å huske på at i Norge er biler dyre fordi staten legger en rekke avgifter på innbyggerne, for eksempel på å kjøpe og eie bil, CO2 osv.

Med nullutslippskjøretøy reduseres avgiftstrykket, og sparsomme og pliktoppfyllende nordmenn utnytter rett og slett dette. Til syvende og sist betyr dagens situasjon at utstillingslokalene selv tar forbrenningsbiler ut av sitt sortiment fordi det ikke finnes noen og ikke vil være klare til å kjøpes.

Men betyr ikke det noen ganger at det faktisk er staten som tar beslutninger om folks beslutninger?

You may also like

Leave a Comment