Home » Norge velger GBU-53/B StormBreaker-bomber

Norge velger GBU-53/B StormBreaker-bomber

by Peter Østbye

I andre halvdel av juli kunngjorde Raytheon Corporation at den norske regjeringen hadde bestemt seg for å velge GBU-53/B StormBreaker-bomber til Lockheed Martin F-35A Lightning II flerrolle jagerfly.


Som nordmenn opplyser, kreves innkjøp av presisjon luft-til-overflate ammunisjon for at F-35A Lightning II-flåten skal være fullt operativ. Den norske regjeringens vedtak er det første blant brukere av fly av denne typen. Til dags dato har Raytheon, sammen med det amerikanske forsvarsdepartementet, fullført prosessen med å integrere våpen med F-15E Strike Eagle. I tillegg drives det integreringsarbeid med andre flygende plattformer, bl.a. Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon, Boeing F/A-18E/F Super Hornet (også bestilt av Australia, den første eksportbrukeren av GBU-53/B bomber) og F-35 Lightning II.

Takket være det multifunksjonelle ledesystemet kan GBU-53/B StormBreaker-bombene utviklet av Raytheon brukes til å ødelegge både stasjonære og bevegelige mål. Deres lette vekt (93 kg) gjør at de kan bæres i større antall av jagerfly med flere funksjoner, slik at de kan eliminere flere mål samtidig som de begrenser skade rundt angrepspunktet. Ved slutten av 2021 hadde Raytheon sendt over 2500 av disse våpnene.

You may also like

Leave a Comment