Home » Norge vil gi Ukraina flere luftvernsystemer og ubemannede luftfartøyer – MILMAG

Norge vil gi Ukraina flere luftvernsystemer og ubemannede luftfartøyer – MILMAG

by Gabriel Scott

Onsdag 12. juli i år kunngjorde Kongeriket Norges forsvarsminister Bjørn Arild Gram at regjeringen i Oslo vil gi ytterligere to NASAMS (National/Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System) til det slitende Ukraina. blir til. Kort- og mellomdistanse luftvernsystemer og 1000 PD-100 Black Hornet III Nano ubemannede miniatyrfly.

PD-100 Black Hornet III Nano / Foto: Forsvaret

Kommentar til leveringsvarsel flere PD-100 Black Hornet III Nano UAVer (24. august 2022 – Leveranser av 850 slike enheter er annonsert sammen med Storbritannia for 9 millioner dollar, sa den norske forsvarsministeren:

Ukraina er svært fornøyd med tidligere norske leveranser av denne typen rekognoseringsdroner, utviklet i samarbeid mellom forsvaret og Forsvarets forskningsinstitutt. Dronen, kalt Black Hornet, er produsert i Norge og vi skal nå sende 1000 nye dronesett til Ukraina.

Ukrainske myndigheter har krevd bruk av denne typen utstyr i kampen mot det russiske angrepet. Teledyne FLIR-dronen er utviklet i Norge og er verdens markedsleder. Den brukes i mange allierte land, inkludert USA og Storbritannia. Dronen brukes til å oppdage og identifisere målet. Den er enkel å bruke i robuste miljøer som er vanskelig å oppdage, og den er spesielt god for bykonflikterfortsatte forsvarsminister Bjørn Arild Gram.

Tett samarbeid med forsvarsindustrien er avgjørende for å opprettholde nødvendig forsyning av militært utstyr til Ukraina i fremtiden. Dette bidrar også til at Ukraina har mer moderne og effektive materielle ressurser.

Dronen er et godt eksempel på verdien av tett samarbeid mellom myndigheter, forskningsmiljøer og industritilsatt gram.

Black Hornet III Nano er ubemannede miniatyrsystemer. De ble utviklet av det norske selskapet Prox Dynamics, som ble kjøpt opp av FLIR Systems 30. november 2016 for 134 millioner dollar. PD-100 ble opprinnelig brukt i de amerikanske væpnede styrkene bare av spesialenheter som var underlagt MARSOC (Marine Corps Forces Special Operations Command). Settene ble senere kjøpt av de væpnede styrkene i totalt 32 land, inkludert Australia, Tsjekkia, Frankrike, Spania, India, Kongeriket Nederland, Tyskland, Norge, New Zealand, Tyrkia og Storbritannia. Nylige bestillinger for PD-100 ble fullført i mai 2019 for den amerikanske hæren, den franske hæren (Armée de terre), Norwegian Homeland Defense (Heimevernet) og Military Command Unit (JWK) (i Polen er deres distributør UMO of Greens).

NASAMS / Foto: KDA

I neste pressemeldingStatsråd Bjørn Arild Gram annonserte levering av ytterligere luftvernutstyr:

Regjeringen besluttet å gi en militær støttepakke, NASAMS-systemet, som inkluderer ytterligere to kommando- og brannkontrollkjøretøyer (med Link 16 dataoverføringssystem), to bæreraketter og reservedeler. Dette vil gi holdbarhet, reserver og fleksibilitet, og dermed øke innvirkningen på Ukraina av allerede overførte luftvernsystemer.

Norge har i samarbeid med USA tidligere donert to komplette NASAMS-sett til Ukraina. De kom på toppen av to batterier som USA hadde levert høsten 2022.

Luftromsforsvar er en prioritet på ukrainsk side. Ukraina trenger beskyttelse mot russiske luftstyrker og missilangrep. Den gode operasjonelle ytelsen til NASAMS gjør at luftvern generelt og NASAMS spesielt er svært ønskelig på ukrainsk sidesa gram.

Den operative påvirkningen for det norske forsvaret av å tilby en støttepakke ved bruk av NASAMS-systemet anslås å være lav.

Systemets produsent, det norske selskapet Kongsberg Defence & Aerospace (KDA), signerte nylig en kontrakt med det litauiske forsvarsdepartementet om å modifisere og klargjøre to eldre NASAMS-enheter for overføring til Ukraina. Utskytningsenhetene vil utfylle NASAMS-enheter tidligere donert av USA og Norge. Disse planene ble kunngjort i en pressemelding fra litauiske myndigheter 28. juni, hvor det også sto at Norge ville stille med valgfritt utstyr til utskytningsrampen.

Tidligere, 24. mai, publiserte US Defense Security Cooperation Agency (DSCA) det amerikanske utenriksdepartementets godkjenning av mulig salg av et NASAMS-batteri til Ukraina for maksimalt 285 millioner USD (1,19 milliarder PLN).

NASAMS-batteriet består av seks utskytningskjøretøyer, AN/MPQ-64F1 Improved Sentinel 3D radarstasjon, et kommando- og brannkontrollkjøretøy med Link 16 dataoverføringssystem og et kjøretøy med optoelektronisk observasjons- og målrettingshode. Et batteri, som fungerer som en del av et integrert luftvernsystem, kan engasjere opptil 36 luftmål samtidig, inkludert fly, helikoptre og kryssermissiler.

You may also like

Leave a Comment