Home » Norges Bank setter opp bedriftsrenten for første gang siden pandemien

Norges Bank setter opp bedriftsrenten for første gang siden pandemien

by Thure Lindhardt

Dette gjorde Norge til det første av de ti beste landene som strammet inn pengepolitikken siden begynnelsen av pandemien.

I mai 2020, på høyden av pandemien, kuttet den norske sentralbanken styringsrenten til null.

Sentralbankene i Brasil, Russland, Mexico, Sør-Korea, Tsjekkia og Island har allerede satt opp styringsrentene i år.

Imidlertid kjører den amerikanske sentralbanken (FRS) og den europeiske sentralbanken (ECB) fortsatt ekstremt lave renter og implementerer omfattende programmer for kjøp av eiendeler.

Med økningen i styringsrenten indikerte også Norges Bank at styringsrenten kunne heves ytterligere.

– Den økonomiske situasjonen er i ferd med å normalisere seg, noe som tyder på at en gradvis normalisering av rentene vil være riktig, sa sentralbanksjef Øystein Olsen på en pressekonferanse.

Han indikerte også at sentralbanken har til hensikt å bruke lave renter for å håndtere finansielle ubalanser.

– Med dagens vurderinger av de økonomiske utsiktene og risikobalansen kan man si at renten trolig vil stige igjen i desember, sa sentralbanksjefen.

Ifølge de nye prognosene til Norges Bank vil styringsrenten stige litt mer enn tidligere ventet og nå 1,7 % innen utgangen av 2024, ifølge den amerikanske forretningsavisen The Wall Street Journal.

Ifølge Olsen har norsk økonomi kommet seg raskt etter at karantenerestriksjonene ble opphevet og den økonomiske aktiviteten er nå høyere enn før pandemien.

Sentralbanken har også forbedret landets økonomiske vekstprognoser noe og spår nå at bruttonasjonalproduktet (BNP) vil vokse med 3,9 prosent i år og 4,5 prosent neste år.

You may also like

Leave a Comment