Home » Norges Nobels fredspris for fengslede Ales Bialiatski…

Norges Nobels fredspris for fengslede Ales Bialiatski…

by Connie Nielsen

10. desember mottas Nobels fredspris i Oslo av hans kone Natalia Pinchuk på vegne av regimefengslede Alyaksandr Lukasjenko, meldte Den norske Nobelkomité fredag.

Som sekretæren for denne institusjonen, Olav Njolstad, sa: «Pińczuk klarte å forlate Hviterussland og alt er klart for at hun kan delta på Nobelprisutdelingen i Oslo rådhus.»

Ales Bialiatski har sittet i et hviterussisk fengsel siden midten av 2021 for opposisjonsaktiviteter. Da årets vinnere ble offentliggjort i begynnelsen av oktober, uttrykte lederen av Den Norske Nobelkomité håp om at Bialacki kunne ta imot prisen personlig. «Mitt budskap til hviterussiske myndigheter er at han kan forlate fengselet og komme til Oslo 10. desember for å motta Nobels fredspris. Jeg er imidlertid redd for at forespørselen min er urealistisk, sa briten Reiss-Andersen den gang.

Vinnerne av Nobels fredspris i 2022 er også den russiske organisasjonen for etterforskning av stalinistiske forbrytelser Memorial, som skal representeres i Oslo ved sin president Jan Raczyński, og det ukrainske senteret for borgerlige friheter. Ankomsten av sjefen, Oleksandra Matveichuk, er ventet. (TRYKK)

fordel/ deg/

You may also like

Leave a Comment