Home » Tysklands beregning forutsetter en retur til handel med Russland

Tysklands beregning forutsetter en retur til handel med Russland

by Gunnar Garfors

Vi ønsker ikke å krangle med tyskerne om overføringen av Leopards til Ukraina, men ballen er på tysk side. Det tyske lovforslaget er basert på håpet om en retur til billig gasshandel med Russland, mener lederen av parlamentets utenrikskomité, Radosław Fogiel (PiS).

  • Vi har en reprise av samtalen. Det var det samme med Patriots. Vi foreslo at patriotene skulle stasjoneres i Ukraina – først var det nei, at dette var umulig. Jeg håper det vil være likt med leoparder,» sa Radosław Fogiel.
  • Vi ønsker ikke å krangle med tyskerne om overføringen av Leopards til Ukraina, men ballen er på tysk side. Det mest irriterende og farlige sett fra sikkerhetssituasjonens synspunkt er at tyskerne hele tiden må motiveres og presses.
  • Jeg er redd den tyske beregningen er basert på håpet om en retur til billig gasshandel med Russland. Hvis dette ikke blir tatt tak i, vil dette problemet gjenta seg, understreket han.

Polen vil fortsette å søke overføringer av Leopard 2-tanks til Ukraina

Fogiel ble kontaktet i Polsat News om Wall Street Journal-artikkelen som sa at tyskerne hadde stilt et ultimatum og ikke ville tillate deres allierte å overlevere Leopard-stridsvogner til Ukraina før USA gjorde det samme som de ville ha gjort – kunststridsvogner.

«Vi har en reprise av underholdning og det er underholdning av tvilsom kvalitet. Det var tross alt det samme med Patriots. Vi foreslo at Patriots skulle være basert i Ukraina – først var det ikke det at det var umulig. Jeg håper det vil være likt for leopardene,» sa Fogiel.

Statsminister Mateusz Morawiecki sa onsdag at Polen vil «fortsette å oppfordre det tyske kanselliet og Tyskland til å reagere på utplasseringen av Leopard 2-stridsvogner i Ukraina så snart som mulig». Imidlertid er godkjenning sekundær, la han til. Enten får vi det raskt til, eller så gjør vi det rette selv, la regjeringssjefen til.

Leopard type tank

På spørsmål torsdag om det innebar å kunngjøre overføringen av leopardene uten tysk godkjenning, sa Fogiel at avgjørelsene lå hos presidenten, regjeringen og forsvarsministeren. «Men jeg tror statsministerens ord er ganske klare,» sa han.

Det farlige er at tyskerne hele tiden må være motiverte

«Vi ønsker ikke å gå til rettssak med tyskerne over overføringen av Leopards til Ukraina, men ballen er på tysk side,» la han til.

Etter hans mening er det mest irriterende og farlige med tanke på sikkerhetssituasjonen og fra Ukrainas synspunkt at «tyskerne må hele tiden motiveres og presses». – Vi husker tross alt (…) besøket til statsminister Mateusz Morawiecki i februar eller begynnelsen av mars, da han måtte ryste kansler Scholz ganske mye for å få noe annet enn de beryktede hjelmene, sa PiS-politikeren.

Med tanke på utnevnelsen av Boris Pistorius som ny tysk forsvarsminister, vurderte han at «det vil fungere i vaskeriet». «Men informasjon dukker allerede opp i media om at han er en veldig åpensinnet politiker overfor Russland (…). Du vil kjenne dem på deres handlinger, han vil ha en sjanse til å bevise seg selv, sa Fogiel.

Ukraina har en sjanse til å forsvare seg, det trenger bare støtte fra Vesten

«Jeg frykter at den tyske beregningen er basert på håpet om en retur til billig gasshandel med Russland. Med mindre dette bekjempes av den tyske politiske klassen, som er sårbar for påvirkning fra den tyske økonomien, tror jeg dette problemet vil gjenta seg, sa han. «Konstant press er nødvendig fordi vi ser at Ukraina har en sjanse til å forsvare seg, det trenger bare støtte fra Vesten,» understreket Fogiel.

EU-parlamentet har bedt kansler Scholz om å forsyne Ukraina med Leopard 2-stridsvogner

11. januar kunngjorde president Andrzej Duda i Lviv at Polen hadde bestemt seg for å overføre et selskap med Leopard 2-stridsvogner (10-14 stridsvogner) til Ukraina som et ledd i å bygge en internasjonal koalisjon om denne saken. – Fremfor alt ønsker vi en internasjonal koalisjon, sa han. Presidenten påpekte at for en slik koalisjon ville det være viktig å skaffe nok stridsvogner til å danne en betydelig styrke – det han har antydet er en brigadekampgruppe.

Siden leopardene er produsert av Tyskland, er det avgjørende at det landet godtar å ta dem til et annet land som ikke er NATO. Forbundsvisekansler og økonomiminister Robert Habeck fra De Grønne sa til nyhetskanalen WELT: «Det er riktig at andre land, hvis de ønsker å hjelpe, ikke blir hindret og deres hjelp ikke stoppes».

Støtte for å flytte stridsvogner til Ukraina ble uttrykt av Pentagon og NATOs generalsekretær

Pentagon og NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg uttrykte også støtte til initiativet for å utstyre Ukraina med moderne stridsvogner. Den britiske statsministeren Rishi Sunak har kunngjort at han vil donere britiske Challenger 2-stridsvogner til Ukraina.

Leopard 2 er en hovedstridsvogn produsert av det tyske selskapet Krauss-Maffei Wegmann. Dens første versjoner gikk i tjeneste med den tyske hæren i 1979-1980; Siden den gang har det blitt laget nye versjoner av kjøretøyene. For tiden brukes Leopard 2-er av mange europeiske land, inkludert Tyskland, Polen, Tyrkia, Spania, Hellas, Danmark og Norge, samt av ikke-NATO-land – for eksempel Sverige, Finland, Østerrike og Sveits.

You may also like

Leave a Comment