Home » Norske forskere anbefaler å endre kun 5 ting hver dag for å forlenge overlevelsen med 10 år

Norske forskere anbefaler å endre kun 5 ting hver dag for å forlenge overlevelsen med 10 år

by Connie Nielsen

Maten vi spiser hver dag påvirker helsen vår gjennom hele livet, og det er aldri for sent å forbedre våre daglige vaner.

Forskere ved Universitetet i Bergen i Norge har funnet ut at endring av kostholdsvaner for å leve et sunnere liv kan forlenges med opptil 13 år. Studiens forfattere understreker at forståelse av helseeffektene av ulike matvaregrupper kan forbedre en persons sjanser til å leve lenger.

1. Spis belgfrukter
Belgvekster er en rik kilde til fiber som folk flest ikke setter helt pris på. Å inkludere fiber i kostholdet er assosiert med lavere risiko for hjertesykdom, hjerneslag, diabetes type 2 og tykktarmskreft.

2. Fullkorn
Å inkludere hele korn i kosten bidrar til å opprettholde god helse og reduserer risikoen for mange vanlige sykdommer. Fullkornsprodukter gir essensielle fettsyrer, antioksidanter og sporstoffer som kobber og magnesium. Alt du trenger å gjøre er å erstatte din vanlige ris eller pasta med fullkorn.

3. Flere nøtter
Ved å øke det daglige forbruket av nøtter vil overlevelsen kunne forlenges med to år, konkluderte norske forskere. En liten håndfull nøtter inneholder dusinvis av viktige næringsstoffer som selen, magnesium, kalsium og godt fett. Studier viser at å spise nøtter er til fordel for hjertet ved å bidra til å senke kolesterolet og opprettholde en sunn vekt.

4. Mindre rødt kjøtt
Å spise mye rødt kjøtt hver dag øker risikoen for tykktarmskreft, fant studien. Kolorektal kreft er den nest største årsaken til kreftdød i Storbritannia, og dreper 16 600 mennesker hvert år. Men ikke unn deg lasagne eller søndagssteker helt, for rødt kjøtt er også fullt av vitaminer og mineraler som inngår i et balansert kosthold. Det eneste ekspertråd – å konsumere det med måte.

5. Bearbeidet kjøtt
Pølse, pølse, skinke er definitivt ikke bra for helsen din. Forskere understreker at det ikke bør spises mer enn 70 g av denne typen kjøttprodukter per dag.

Andre leser

You may also like

Leave a Comment