Home » Norske investeringer strømmer inn i havnen liepajniekiem.lv

Norske investeringer strømmer inn i havnen liepajniekiem.lv

by Gunnar Garfors

SIA «Norplast», som tilhører det norske JSC «Norpartners», har produsert ulike glassfiberkonstruksjoner i Saldus siden 1994, inkludert beskyttelse av olje- og gassrørledninger, flytende stengte oppdrettsanlegg, kloakkrensing, navigasjonshjelpemidler osv. Mest av alt produktene eksporteres.

Laurics Skeide, administrerende direktør i Norpartners og medlem av representantskapet i Norplast Piemare, påpeker at de store konstruksjonselementene som produseres av Norplast allerede er levert til kunder via havnen i Liepaja. I år, da selskapets eiere besøkte havnen vår, bestemte de seg for at det var et passende sted for Norplastterminalen.

Norplast Piemare driver seks båtplasser i havnen i Liepaja – fire på Jaunliepaja-siden av handelskanalen, to i vinterhavnen. Selskapet skal ikke bare håndtere håndtering og lagring i havnen, men vil også etablere egne produksjonsanlegg på sitt territorium.

Norplast har jobbet med havnen i Liepaja i lang tid og eksporterer produktene gjennom denne. Nå har selskapet en egen terminal i Liepaja havn, hvor det i fremtiden skal bygges nye produksjonsbygg, sier Laurics Skeide, medlem av Norplasts representantskap. Foto: Egons Zīverts

Det er planlagt at hangaren ved siden av Kaiju Street til våren neste år skal begynne å montere små elementer til enkelte produkter, mens det i fremtiden skal bygges to produksjonshaller i havnen på 1000 kvadratmeter for produksjon av store komposittmetaller, sier Gatis Ginters. Han jobbet for Liepāja SEZ-administrasjonen som leder for forretningsutviklings- og markedsavdelingen.

«La oss starte med komposittmaterialer for havner og hav, nemlig produksjon av bøyer og fyrtårn samt ulike elementer for oljeindustrien. Vårt mål er å starte produksjonen av hovedproduktene våre neste år – store lukkede oppdrettsmerder eller komposittbokser med en diameter på 45 meter og en høyde på 20 meter, som vi sender med lekter til Norge, hvor de skal lastes nedsenket i fjorden. Det blir en bærekraftig oppdrettsmerd uten utslipp til utsiden, da alt fiskefôr som ikke spises samles opp og foredles til landbruksgjødsel. Død fisk blir også samlet inn og bearbeidet. Det vil være et produkt av den sirkulære økonomien som ikke forårsaker utslipp og gjør det mulig å rydde opp i fjordene, sier G. Ginters.

For øyeblikket har Norplast Piemare begynt å lete etter ansatte. Arbeiderne er i utgangspunktet utdannet i Saldus. Generelt, hvor mange jobber som skal skapes i Liepaja, har bedriftssjefen ennå ikke kunnet si: «La oss starte med de første ti personene, så utvider vi».

Gunārs Ansiņš, leder av Liepāja bystyre, gratulerte i går Norplast Piemare med å ha startet en bedrift i Liepāja og uttrykte sin glede over at de nye eierne av Piemares ikke har til hensikt å hindre realiseringen av drømmen hans, nemlig norske gründere har bekreftet sin vilje til et tilgjengelig område som ligner på en promenade på motsatt bredd.

Ifølge Firmas.lv oppnådde Norplast en omsetning på 5,45 millioner euro i fjor, en økning på 56 %, og et resultat på 893.176 euro.

I fjor var Norplast Piemares omsetning på 160.552 euro og tapet på 275.097 euro.

You may also like

Leave a Comment