Home » Det kraftige SMS-viruset Flubot er utbredt i virksomheten i Finland og Norge

Det kraftige SMS-viruset Flubot er utbredt i virksomheten i Finland og Norge

by Peter Østbye

«Våre kolleger i Finland og Norge har forsøkt å begrense viruset siden slutten av november. Situasjonen er under kontroll, men viruset blir mer og mer aktivt, sier Teleta Security Team Manager Odeta Baranauskienė. «Vi har ennå ikke sett noen manifestasjoner av Flubot i Litauen, men vi overvåker situasjonen nøye og vi har de nødvendige verktøyene for å håndtere slike angrep.»

Hundretusenvis av ondsinnede SMS stoppet

Selve Flubot-skadedyret er ikke nytt – det var allerede registrert forskjellige varianter sommer og høst, sier Telia i en pressemelding.

Den siste versjonen av Flubot sprer seg imidlertid mer aktivt enn noen gang, og mobiloperatører ser økningen i SMS-trafikk. Bare i Finland anslår Telia at de blokkerte hundretusenvis av ondsinnede SMS-meldinger.

Viruset både stjeler data og sprer det via SMS. Folk mottar nå SMS-varsler om en mottatt talemelding. Hvis du klikker på koblingen, blir du bedt om å få tilgang til taleposten din på Android-telefoner, selv om den faktisk installerer en ondsinnet app på telefonen din. Hvis du klikker på koblingen på iPhone-en din, kommer brukerne til et svindelnettsted.

Når du er inne i enheten, sprer skadelig programvare automatisk til andre kontakter på telefonen din og stjeler sensitive data på telefonen din, for eksempel: B. E-postforbindelser. Banktjenester, passord osv.

Flubots meldinger er preget av at de ikke bruker skandinaviske bokstaver (å, ä og ö) og inneholder tilfeldige tegn som +, /, &,% og @.

Hva om telefonen min er infisert med Flubot?

I følge det finske nasjonale cybersikkerhetssenteret (NCSC-FI) er den eneste måten å rydde opp i Flubot-malware så langt å gjøre en tilbakestilling av fabrikken på telefonen. Hvis du bruker en sikkerhetskopi av data for å gjenopprette telefonen, Sikkerhetskopiering), sørg for at det ble gjort før telefonen ble infisert.

NCSC-FI ytterligere sikkerhetsanbefalinger:

  • Hvis du har koblet til nettbank med en infisert enhet eller foretatt en betaling ved å angi bankkortopplysningene dine, vennligst gi beskjed til banken din;
  • Kontakt politiet ved økonomisk tap;
  • Endre passordene for alle tjenestene du bruker på telefonen;
  • Gi beskjed til leverandøren av trådløse tjenester om at telefonen din har blitt infisert med Flubot-virus. Skadevaren kan ha sendt deg bompengenummer uten at du vet det.

En «pressemelding» er et nyhetsbrev opprettet og distribuert av nyhetsbyråer, juridiske personer og enkeltpersoner om nyheter om en tjeneste, et produkt, et selskap eller en institusjon, etc. Ved beslutning om publisering av innhold tar UAB 15min hensyn til informasjonens relevans, samfunnsnytten og allmennhetens interesse. UAB «15min» er ikke honorert for publisering av dette innholdet. Redaksjonen har rett til å redigere, forkorte, legge til og slette lenker og titler i teksten.

You may also like

Leave a Comment