Home » Norske kvinner sanksjonert for bikiniboikott

Norske kvinner sanksjonert for bikiniboikott

by Thure Lindhardt

Det europeiske håndballforbundet klemte det norske kvinnelaget i strandhåndball dagen etter en kamp mot Spania, som ble nummer tre under EM 2021 i Varna, Bulgaria.

Beach Handball EURO 2021 Disciplinary Commission kunngjorde på sin nettside at den hadde «blitt angrepet med et tilfelle av upassende klær som definert i IHF Beach Handball Rules of the Game.»

«Disiplinærkommisjonen har besluttet å ilegge en bot på 150 euro per spiller, for totalt 1500 euro», heter det i den offisielle kunngjøringen.

Norsk kulturminister Abid Raja protesterte mot boten. «Det er virkelig latterlig (…) atferdsendringer er nødvendige i den macho og konservative internasjonale sportsverdenen,» skrev han på Twitter.

År med kamp

Norges håndballforbund har kjempet i årevis for at deres strandhåndballspillere skal kunne bruke mer sportstilpassede, mer komfortable og mindre lette antrekk enn bikinien, som de anser som nedverdigende.

Da deres president, Kare Geir Lio, innså at laget ikke sto i fare for å bli diskvalifisert for så lite, uttalte han elskverdig at han gjerne ville betale boten uten å skjule sin aktivisme til fordel for mer passende klær.

Siden 2015 har det faktisk vært flere stemmer mot bikini de rigueur som dømmer at denne gamle ideen om klær for kvinner i sport er rent plastisk og seksualiserer spillerne uten deres viten.

Foreninger i ligaen mot bikinien

«EHF forsøker å fremme denne saken i interessene til sine medlemsforeninger, men det bør gjøres klart at reglene kun kan endres på nivå med Det internasjonale håndballforbundet,» sa talsmannen for det europeiske forbundet, Andrew Barringer. sitert av AFP.

Så ballen ligger hos det internasjonale forbundet, som alene kan endre kleskoden. Et norsk forslag om å endre reglene vil bli behandlet i løpet av de neste månedene.

Frankrike, Sverige og Danmark jobber sammen med Norge for å få til endringen mange spillere og trenere ønsker. Noen trenere har til og med lagt merke til at spillerne som er mer komfortable i shorts har bedre tekniske ferdigheter under trening.

– Vi mistet spillere på grunn av kleskoden, sier den franske lagsjefen Valérie Nicolas til Verdens Gang. «Spillerne sier at de føler seg ukomfortable, føler seg nakne og blir overvåket. Det er en sport med mye bevegelse og vi gjør bikinien flau,» sa den tidligere målvakten, som vet hvor mye tøying, sveving og dykking det er.

Spillerne til det norske strandhåndballlaget brukte shortsen i sin siste kamp under VM 2021 for å utfordre bruken av den obligatoriske bikinien.

Er du inspirert av tennis?

Men kleskoden i konkurranseidrett er ofte like stiv som spillereglene, og noen spillere har ikke noe annet valg enn å bryte disse reglene for å se en endring.

I 2019 tillot Det internasjonale tennisforbundet offisielt kvinnelige spillere å bruke leggings og shorts uten skjørt eller kjole på turneringer.

I tennis gjelder imidlertid kleskoden kun for kalenderturneringer, mens Grand Slam-turneringer har rett til å sette sine egne regler.

Endringen kom etter at det franske tennisforbundet uttalte seg mot heldrakten som ble brukt av den amerikanske stjernen Serena Williams på Roland Garros, og sa at den ikke lenger ville bli akseptert i turneringen.

Klærne lager ikke mannen

De offisielle strandhåndballreglene ble kodifisert i 2002, to år etter det første europamesterskapet.

I følge regelverket til Det internasjonale håndballforbundet skal mannlige strandhåndballspillere ha på seg en tanktopp og shorts som skal forbli 10 cm over kneskålen, mens kvinnelige spillere skal ha på seg bikinioverdeler og -underdeler. Strømpene skal ha et skreddersydd snitt som går diagonalt til toppen av bena (hakk).

Å bruke bikini for kvinner i konkurranse er ikke så lett å forsvare ettersom det er så få argumenter for kvinners atletiske prestasjoner i strandhåndball. Din oppgave ville bare være en logisk fortsettelse av de mange feministiske kampene i sportsverdenen, som finner lite ekko, men fortsetter til de får en lytteplattform.

På dette stedet er det ingen tvil om at mesterne viser utholdenhet og utholdenhet for å møte konkurransekravene, en arv fra antikkens Hellas som formaliserte sporten … og retorikk.

You may also like

Leave a Comment