Home » Pål Eitrheim, Equinor: Nordmenn er ivrige etter å utvikle nye offshoreprosjekter

Pål Eitrheim, Equinor: Nordmenn er ivrige etter å utvikle nye offshoreprosjekter

by Catherine Monroe

Har vi fortsatt et energimarked i Europa?

Økende statlig inngripen i energimarkedene kan observeres i hele Europa, inkludert i Polen. Som energiprodusent og -selger forstår vi den eksepsjonelle situasjonen forårsaket av energikrisen som er en konsekvens av den russiske krigen i Ukraina. Vi tror imidlertid markedet vil stabilisere seg og sikter mot en likevekt som vi begynner å se. Dette vil tillate et trekk bort fra statlig intervensjon og en tilbakevending til frie markedspraksis der tilbud og etterspørsel styrer markedet.

I en vanskelig tid støttet vi disse mekanismene ved å øke gasseksporten fra Norge til Europa, inkludert Polen. Dette har definitivt forbedret situasjonen i det europeiske energimarkedet, og vi har blitt en av hovedpilarene for å bygge gasssikkerhet på kontinentet. Polen, som Equinor selger 2,4 milliarder kubikkmeter til, spilte en nøkkelrolle i dette. gass ​​per år gjennom Baltic Pipe. Samtidig støtter vi i Polen tilgang til markedet for utslippsfri og rimelig energi gjennom bygging av fornybare energikilder.

Hvordan?

Vi er en av hovedaktørene på det polske havvindparkmarkedet. Sammen med Polenergia utvikler vi tre prosjekter med en total kapasitet på 3 GW. Energien til de to mest avanserte prosjektene OWP Bałtyk II og OWP Bałtyk III med et totalt potensial på 1,44 GW vil strømme til polske husholdninger om fire år. Hvis et annet prosjekt blir lagt til – OWP Bałtyk I – vil gårdene våre i det polske havet produsere nok energi til å drive over 4 millioner polske husstander.

Foruten utviklingen av offshorefarmer, er vi også i økende grad involvert i utviklingen av solenergianlegg bygget av vårt firma Wento. Vi har prosjekter med en samlet kapasitet på 1,6 GW i vår portefølje, som vi gradvis kan sette i drift. Vi tok nylig i bruk det andre solkraftverket i Zagórzyca med en kapasitet på 60 MW, og doblet dermed den installerte solcellekapasiteten. Og det er ikke slutten, for andre solenergiprosjekter fra vår portefølje er allerede under bygging.

Så omfattende investeringsplaner viser at Polen er et strategisk marked for oss. Vår tilstedeværelse her er en fortsettelse av flere tiår med strategisk samarbeid mellom Polen og Norge. For på den ene siden investerer PGNiG, nå en del av Orlen Group, i Norge, på den andre siden utvikler vi i Polen. Det er et gjensidig energisamarbeid.

You may also like

Leave a Comment