Home » «Pappa, var du også redd for første skoledag?» Barn i Norge hjelper til… en sang

«Pappa, var du også redd for første skoledag?» Barn i Norge hjelper til… en sang

by Erlend Loe

– Pappa, følte du deg også «usikkert og lei» da du først gikk på skolen?

Sitatet til den seks år gamle jenta mi fra den siste sangen vi spilte måtte jeg huske, for det har gått mer enn 35 år siden oppfordringen på stolpen i skolegården, med dem stående i rett linje under, kledd i marineblått førsteårsstudent. uniformer.

– Sikker. Alle føler seg ukomfortable når de kommer inn i en ny skole eller barnehage. Voksne blir også engstelige når de bytter jobb eller bytter nabo. Hvordan føler du deg?

Nytt skoleår og nye fritak fra kroppsøving. «Flere og flere barn later som de ikke beveger seg»

En sang som har kraft

For en seksåring er det faktisk en stor sak å bryte ut av en trygg barnehage og kaste seg inn på en ukjent skole. De reagerer forskjellig og prøver ofte å takle ubestridt stress på egenhånd. I femten år har det dukket opp en sang på den norske eteren i starten av sommerferien, som hjelper førsteklassinger med å tre inn i et nytt miljø, og de eldre klassene blir deres nærmeste venner og beskyttere. «BlimE» har vært sommerens og skolestartens største hit i femten år. Hvert år med en annen melodi og tekst, med en annen utøver, men alltid med tittelen «Bli med» oversatt til polsk.

– Jeg tror ikke vi har mindre eller større problemer med integrering av barn i skolen enn i andre land – sier Ida Hartmann, prosjektleder for BlimE-prosjektet i NRK (Norsk offentlig radio- og fjernsynskringkaster – red.). – Uansett, ideen til denne sangen kom ganske tilfeldig. Under finalen i Eurovision Song Contest som ble arrangert i Oslo, spilte vi inn et stykke som bare skulle være en «tresko», men med koreografi. Etter noen uker viste det seg at på mange skoler danser barn til ham, og gjentar nøyaktig mønsteret fra den endelige forestillingen. Da følte vi at det kanskje var kraft i det. Nå, femten år senere, kan vi se at vi har rett.

Ideen til «BlimE» virker enkel. Hvert år bestiller NRK en melodi og koreografi og leter deretter etter en utøver som skal være dronningen eller kongen av alle akademier og andre skolearrangementer fra Halden til Kirkenes i ett år. Låten blir klar til våren og sendes i juni. Han vier seg alltid til vennskap, eventyr, glede og fellesskapsfølelsen, men også til bekymringene og frykten rundt skolestart.

– I begynnelsen var det ikke lett å finne noen som ville synge en barnesang for ferskinger. Men siden «BlimE» fant veien inn på den lokale VG-lista i 2017, har det blitt mye lettere å overbevise artister, fleiper Hartmann.

Årets låt fremføres av Selma Ibrahim, en skuespillerinne kjent fra hitserien Skam, som handler om livet til norske studenter. Det tok ikke lang tid før hun ble oppfordret til å ta bilder.

– Selvfølgelig ville jeg synge den! Alle kjenner disse tallene. «BlimE» var ikke så populært da jeg gikk på skolen, men alle har hatt lignende opplevelser på skolen. Jeg husker godt at det ikke var lett for meg, minnes Selma. – Jeg så for meg å synge den for meg selv for et titalls år siden, da jeg etter å ha byttet skole i lang tid ikke hadde noen å snakke med. Det var tungt. Det er vanskelig for alle barn.

Sangens tekst er enkel, lett å huske, med enkle og varme følelser å fremkalle. De eldre skal føle ansvar, de yngre skal prøve å demme opp for frykten og stole på det nye stedet og de nye kollegene. Samtidig er dans en uatskillelig del av sangen: mange gester, noen få hopp, noen få svinger, og bevegelsene samsvarer stort sett med den sungede teksten.

– Det er veldig viktig at det er lett å være med og raskt lære seg å spille sammen. Uavhengig av alder, størrelse, hudfarge eller fysisk tilstand. «BlimE» skal være morsomt for alle. Ved hver forestilling ser jeg minst ett barn stå utenfor scenen mot veggen til siden. Smilene og det varme utseendet vårt får dem nesten alltid til å leke med andre mot slutten. Det er så ekte, understreker Selma.

Det er ikke lett for alle å danse. Da Selma inviterte lederne for alle lokale politiske partier til scenen under en konsert i Arendal, hvor den årlige konferansen om norsk politikk ble holdt, var det ingen som takket nei, men ikke alle klarte det. Hundrevis av unger blant publikum danset mye bedre. Samtidig har også norske brannmenn, piloter i det norske luftforsvaret og sjåfører for kollektivtransport lastet opp sine prestasjoner til nettverket. Alle danser «BlimE».

Det er mangel på lærere på skolene.  Hvordan vil skoleåret 2022/23 se ut?«Elevene puster og puster på pensjonerte lærere. Du vet, det er dem eller ingen.»

Jeg ser ikke noe galt i å introdusere barn for politikk. Vi er klar over at statsministeren arrangerer en pressekonferanse som han inviterer de yngste til og svarer på spørsmålene deres, og dette er ofte de vanskeligste øyeblikkene for ham. Samtidig gir han et eksempel på hvor seriøst og subjektivt vi behandler barn. Jeg ser det som min personlige investering og takk fordi akkurat som fremtiden deres avhenger av meg, avhenger min av fremtiden deres. Vel, det er mulig at en slik tilnærming ikke er vanlig, men her er den Norge det er viktig for oss. Jeg behandler det slik

– understreker sangeren.

«BlimE» har hatt sine versjoner på to dialekter av det samiske språket i flere år, selv om dens sørlige variant brukes av bare rundt tusen mennesker daglig i Norge.

– Slik forstår vi oppdraget til en allmennkringkaster – sier Ida Hartmann fra NRK. – Mangfold er en verdi og krever støtte og oppmuntring uavhengig av språket vi bruker. Selv om vi spiller sangen vår på to språk, har vi en annen idé for våre utenlandske venner.

Hvert år gir NRK sine utenlandske samarbeidspartnere innenfor rammen av European Broadcasting Union den engelsk oversatte teksten og melodien «BlimE». Enhver allmennkringkaster kan lage en versjon for barn fra sitt eget land.

– Barn i Georgia og Japan danset til sangen vår, men også i Tsjekkia, Italia, Belgia, Kosovo eller Litauen. Følelsene ved skolestart er like overalt, og nesten alle liker å danse og synge, smiler Hartmann. – Gjerne også polske barn.

Det er foreløpig ikke kjent hvordan neste års versjon av «BlimE» vil høres ut, og heller ikke hvem som skal fremføre den. Arbeidet med det starter snart. For øyeblikket er Selma Ibrahim dronningen av skole- og førskolearrangementer.

– Det er klart jeg kommer til å savne det. Det er litt som å være Miss Universe – året er mitt, men da må jeg gi kronen min til noen andre. Så langt, under konsertturneen over Norge, møter jeg hundrevis av barn hver dag og sakte går det opp for meg at hvert år norske ferskinger har sin egen sang, atą, skrevet for det året, jeg synger den. Det er veldig rørende.

2022s «BlimE: Den ene» havnet på nummer 16 på VG-lista, men det er ikke en ny hit når det kommer til høyttalerne i bilene som frakter norske ferskinger til skolen. Om et år vil andre ferskinger høre en annen sang, men også en vennlig «Bli med» fra sine eldre kolleger.

You may also like

Leave a Comment