Home » Polsk eksport øker i styrke. Hva var verdien i fjor?

Polsk eksport øker i styrke. Hva var verdien i fjor?

by Gunnar Garfors

I løpet av de siste tre tiårene har den polske eksporten økt mer enn tjuefem ganger, informerte Łukasz Grabowski fra det polske investerings- og handelsbyrået. Verdien av eksporten fra januar til oktober 2022 beløp seg til nesten 285 milliarder euro, og nærmet seg den psykologiske grensen på 300 milliarder euro, la han til.

PAIH: På tre tiår har polsk eksport økt tjuefem ganger. / Foto: PAP/Adam Warżawa

PAIH: På tre tiår har polsk eksport økt tjuefem ganger

Som påpekt av direktøren for PAIH-eksportsenteret Łukasz Grabowski, vokser volumet av polske varer og tjenester som selges i utlandet systematisk hvert år.

«I følge data for perioden januar-oktober utgjorde verdien av fjorårets eksport nesten 285 milliarder euro. Dette betyr at vi har nærmet oss den psykologiske grensen på 300 milliarder euro,» understreket han.

Han la til at økningen i eksporten med over 20 % på årsbasis delvis skyldtes endrede økonomiske forhold i den globale økonomien og stigende priser på varer og tjenester.

«I de siste tre tiårene har den polske eksporten økt mer enn tjuefem ganger» – minnet han om.

Hvilke land importerer oftest fra Polen?

«Som land er vi nærme å gå inn i TOP-20 verdens største eksportører» – vurderte han. Han påpekte at vi for det meste eksporterer til europeiske land. «Tyskland, Tsjekkia og Frankrike er blant de største kjøperne av polske varer. Men eksportørene våre blir også mer og mer dristige når de går utenfor Europa, sa eksperten.

Etter hans mening er Afrika og Midtøsten lovende ekspansjonsretninger for polske investorer og selskaper. «Den dynamiske økonomiske utviklingen i disse regionene, den økende kjøpekraften og – i tilfellet med Afrika – den høyeste fødselsraten i verden gir sterke grunnlag og argumenter for å intensivere økonomisk samarbeid,» sa han.

Som han bemerket, er polsk eksport til Asia også i utvikling. «Mat fra Vistula og kosmetikk er verdsatt i denne regionen» – understreket han.

Gruppen av polske selskaper som benytter seg av tilretteleggingen fra frihandelsavtaler (FTA), vokser år for år. Han viste til at EU har slike avtaler, for eksempel med Norge, Sveits, Balkan-landene, samt Sør-Korea, Singapore, Vietnam, Japan og Canada. – Arbeidet med implementeringen av avtalen mellom EU og de søramerikanske landene tilknyttet MERCOSUR-organisasjonen og med Australia og New Zealand er i gang, sa han.

Eksperten påpekte at den væpnede konflikten i Ukraina og sanksjonspakkene som ble vedtatt for Russland hadde en negativ innvirkning på eksporten av varer og tjenester til våre østlige naboer. «Handelsdataene viser viktigheten av disse markedene for den polske økonomien,» bemerket han. I 2021 utgjorde den totale verdien av eksporten fra Polen til Russland, Ukraina og Hviterussland rundt 14 milliarder euro, minnet han om.

«I Russland var vi den nest største eksportøren fra EU etter Tyskland, og når det gjelder Hviterussland og Ukraina tok vi førsteplassen – med en andel på 20 til 25 prosent av all EU-eksport til disse landene. Fra disse tre retningene importerte vi også mange råvarer og halvfabrikata for innenlandsk produksjon,» forklarte han.

Som han husket, ble polske gründere møtt med utfordringen med å sikre verdikjeder over natten. «Men de er fleksible nok til å navigere i denne situasjonen, finne nye mottakere av varene deres og, til tross for den pågående konflikten, øke dynamikken i utvekslingen med Ukraina,» bemerket han.

«Vi tilbyr eksportører kunnskap og støtte i å etablere forretningsforbindelser» – understreket han. Han minnet om at PAIH i fjor blant annet hadde en annen rekruttering til «Polish Technology Bridges»-programmet. På bare noen få år ble det realisert 14 utgaver, rettet mot følgende markeder: USA, Australia, Kina, Sør-Korea, De forente arabiske emirater, Saudi-Arabia, Mexico, Israel. Totalt sett omfattet programmet en utvidelse til nesten 40 utenlandske destinasjoner. I tidligere utgaver av prosjektet fikk over 700 bedrifter hjelp til å utvide virksomheten til utenlandske markeder. Totalt mottok deltakerne i programmet over PLN 80 millioner – informert Grabowski.

Han viste til at PAIH også driver informasjons- og utdanningsvirksomhet, bl.a. gjennom gratis webinarer og veiledning som en del av My Business Abroad-prosjektet. Han viste til at 40 av 55 PAIH utenrikshandelskontorer opererer utenfor EU. «Vi ønsker at polske gründere skal være klare til å bruke kapitalen og forretningspotensialet sitt i nye markeder,» konkluderte han.

Ser du etter et næringslokale å leie? Se tilbud på PropertyStock.pl

You may also like

Leave a Comment