Home » Pro-Putin sjakkstjerne utestengt – Reuters

Pro-Putin sjakkstjerne utestengt – Reuters

by Peter Østbye

Stormester Sergey Karjakin er suspendert etter en rekke pro-russiske uttalelser

Den russiske stormesteren Sergey Karjakin har fått seks måneders utestengelse av sjakkmyndighetene etter at 32-åringen støttet den russiske militæroperasjonen i Ukraina.

Karjakin, som ble født på Krim og endret statsborgerskap fra Ukraina til Russland i 2009, vil gå glipp av neste kandidatturnering mellom 16. juni og 7. juli dersom anken ikke lykkes, etter at det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) har innført sanksjoner.

Karjakin hadde tidligere blitt svartelistet ved flere sjakkarrangementer på grunn av sin politiske holdning, med sjakkorganisasjoner i Storbritannia og Norge som fortalte ham at han ikke lenger var velkommen.

Det har også blitt forbudt av Grand Chess Tour og av Chess.com.

Som svar på nyheten sa Karjakin: «Jeg er skuffet. Du forsto, det er ikke bare seks måneders suspensjon, alt var planlagt.

«Ideen var å hindre meg i å spille kandidatturneringen og frata meg en mulig deltakelse i kandidatturneringen [world title] Spill med Magnus Carlsen.

« Jeg vet ikke om jeg kommer tilbake til turneringer i regi av FIDE om seks måneder. Du har ikke vanæret meg, du har vanæret deg selv.

«Jeg kan bare ikke huske noen slik presedens da en sjakkspiller ble kategorisk nektet. Det var synd.«

Fortsett å lese

Chessstar dobler støtten til Putin til tross for drapstrusler

Karjakin antydet også at beslutningen til FIDE, som har en russisk president i Arkady Dvorkovich, var politisk motivert.

« Det er bare ideen – Dvorkovich prøver å vise at han er en europeisk tjenestemann. Han ønsker å forbli president i FIDE. Han bestemte seg for å ofre meg for sine politiske ambisjoner.» han sa.

FIDEs suspensjon kommer etter at gruppen enstemmig avgjorde at Karjakins uttalelser til støtte for den russiske militæroperasjonen i Ukraina brøt med deres etiske retningslinjer.

Andre steder ble den russiske stormesteren Sergey Shipov, også under etterforskning av FIDE for pro-russiske ytringer, ikke suspendert etter at uttalelsene hans ble funnet å være mindre provoserende.

« Kommentarer fra Sergey Karjakin om den pågående militære konflikten i Ukraina har skapt et betydelig antall reaksjoner på sosiale nettverk og andre steder, for det meste negative til meningene som er uttrykt av Sergey Karjakin.,« sa FIDE i et langt dokument som forklarer sin avgjørelse.

Karjakin har 21 dager på seg til å anke dommen, og det russiske sjakkforbundet sier de har til hensikt å gjøre det i nær fremtid.

Karjakin anser imidlertid enhver appell som fullstendig ubrukelig.

« Jeg ser ingen vits i å anke – enhver domstol vil stille seg på Europas side. Og FIDE er en internasjonal idrettsorganisasjon som gjør det som alle andre. Og tilfeldigvis drives det fortsatt av en russer. Jeg tror det ikke er lenge til nåsa Karjakin.

« Jeg forsto at en slik fare eksisterte [of disqualification], men jeg tror at jeg fremfor alt er en borger og en patriot i mitt land, og jeg sier dette uten å skryte. Hvis en slik situasjon skjedde igjen, ville jeg ikke tie, men nok en gang ville jeg skrive et slikt brev. Jeg angrer ikke på det jeg gjorde. Gitt valget mellom å støtte landet mitt og delta i kandidatene, ville jeg alltid valgt den første,« han la til.

Fortsett å lese

Sjakkstjernen er truet med disiplinærsak på grunn av sin stilling i Ukraina

Uttalelser fra Karjakin de siste tre ukene er sentrale i FIDEs beslutning om å utestenge ham.

Kort tid etter starten av operasjonen i Ukraina delte han et åpent brev med Russlands president Vladimir Putin, der han skrev: Jeg appellerer til dere i disse vanskelige tidene, når landet vårt, under deres ledelse, kjemper for sikkerheten til den fredelige russiske befolkningen i Donbass og Lugansk-folkerepublikken.

«Han kjemper for demilitarisering og denazifisering av Ukraina med sitt regjerende regime, som har satt sikkerheten til hele Europa og landet vårt i fare, i navnet til hans politiske mål og ambisjoner.

«Jeg følger nøye med på de pågående spesialoperasjonene i landene der jeg tilbrakte barndommen, hvor jeg lærte å spille sjakk og hvor slektningene mine fortsatt bor.

«I åtte lange år, etter utallige bombeangrep og tap av menneskeliv, pågående folkemord av det fortsatt aktive Kiev-regimet, har vi ventet med håp om frelse.

«Jeg uttrykker min fulle støtte til deg, vår øverstkommanderende, i å beskytte interessene til Russland, vårt multinasjonale russiske folk, eliminere trusler og bygge fred! Jeg ønsker deg rask gjennomføring av alle oppgavene som er betrodd vår modige hær. »

Karjakin, som er en tidligere verdensmester i hurtig- og blitzsjakk, sa at han mottok drapstrusler etter å ha uttalt seg til støtte for Putin og militæroperasjonen i Ukraina, og sa at han var målrettet av » tusenvis » Meldinger om det han beskrev som » hysterisk» Mennesker.

FIDE kunngjorde tidligere utestengelse av Russland og Hviterussland fra lagkonkurranser, men tillot individuelle spillere fra disse landene å konkurrere som nøytrale.

You may also like

Leave a Comment