Home » pund krasj. Dollaren nærmer seg 5 PLN

pund krasj. Dollaren nærmer seg 5 PLN

by Gunnar Garfors

De siste dagene har det britiske pundet oppført seg mer som en liten vekstmarkedsvaluta enn en av verdens få store valutaer. Over natten falt pundet til og med i et lite likvidt marked. GBP/USD-kursen falt fra i underkant av 1,08 til 1,0382, det laveste nivået i parets mer enn 200-årige historie.

Pundets enestående svakhet er én ting. Den andre grunnen er styrken til den amerikanske dollaren, som ikke har blitt observert siden høsten 2002 og nyter godt av kraftige renteøkninger fra Federal Reserve. Over natten var dollaren den sterkeste på 20 år mot euro – for hver dag som går, gjør EUR/USD-kursen nye nedturer.

Alt dette skjer med en høy, men relativt stabil valutakurs på euroen til den polske zlotyen. Mandag klokken 10:28 ble PLN 4,7518 betalt for den felles valutaen, som er PLN 0,18 mer enn før helgen. Dette betyr fortsatt at EUR/PLN-kursen har konsolidert og fluktuert i området 4,55 til 4,85 PLN siden mars.

På den annen side er den amerikanske dollaren på vei mot 5 PLN. Fra mandag morgen ble opptil 4,9463 PLN betalt for «Green», noe som satte en ny rekord for USD/PLN-valutaparet. Klokken 10:15 falt dollaren til PLN 4,9102.

– Begynnelsen av den nye uken vil bringe en fortsettelse av dagens trender, dvs. styrking av de såkalte safe haven-valutaene (US-dollar, sveitsiske franc). Som et resultat, til tross for relativt stabile EUR/PLN-kurser, nådde USD/PLN-kursen historiske høyder, og CHF/PLN-valutaparet er også på nippet til å slå rekordnivåer, skrev Bank Millennium-økonom Andrzej Kamiński i en daglig kommentar.

Den sveitsiske francen handlet veldig nær 5 PLN. I løpet av natten registrerte den sveitsiske valutaen nye rekorder mot euroen, som den slettet igjen om morgenen. En euro er for tiden verdt rundt 95 sveitsiske centimes, noe som tilsvarer én franc på PLN 4,9921 på det polske markedet.

Pund sterling skadet på verdensmarkedet kostet PLN 5,2863. Det er over tre øre mindre enn før helgen. Om natten var den så høy som PLN 5,1061, og det var pundets høyeste kurs siden februar 2021.

KK

You may also like

Leave a Comment