Home » Russerne er tilbake. «Synd Biden og Amerika ikke stamper med føttene»

Russerne er tilbake. «Synd Biden og Amerika ikke stamper med føttene»

by Catherine Monroe

Dariusz Ostafinski, Polsat Sport: Krigen i Ukraina fortsetter, men tilsynelatende har den blitt vanlig ettersom russerne og hviterusserne spiller Wimbledon og er nærme tilbake til OL. Ingen flagg eller andre symboler, men hva betyr det?

Andrzej Person, Polsat Sport-ekspert, tidligere talsmann for den polske olympiske komité: For meg er svaret på spørsmålet om å boikotte russiske og hviterussiske starter ved OL åpenbart. Klart det burde være det.

Selv om krigen har blitt vanlig og alle forsøk på å presse tilbake aggressorens idrettsutøvere har vært mislykket?

Ja, for jeg husker Mandela sa at apartheid i Sør-Afrika forsvant ved å ikke la sørafrikanske idrettsutøvere konkurrere i sportsbegivenheter, og det var en sammenhengende handling. Jeg har sett i Sør-Afrika, ved synet av en hvit mann, at den svarte måtte komme ned fra fortauet. Det er derfor jeg husker Mandelas ord nå fordi det er viktig.

Generelt er det trist at vi til og med diskuterer et slikt alternativ at retur av idrettsutøvere fra et land som startet en konflikt og bombet et annet land dreper sivile.

På en måte viser det kraften i sporten. Det er ikke bare underholdning, det snakkes så mye om fordi noen bryr seg. Det er imidlertid litt trist å se Veronika Kudermietova fra Russland med logoen til et selskap som er sanksjonert i forbindelse med militære operasjoner i Ukraina. Hvilket intelligensnivå må man ha for å gjøre slike ting?

Det ser imidlertid ut til at uansett hva vi gjør og sier, vil russerne og hviterusserne returnere til Wimbledon og deretter til OL.

Det er jeg klar over. Frankrike, som arrangerer de olympiske leker, vet hvordan de skal oppføre seg i slike situasjoner. De vil begrave hodet i sanden, de vil late som om ingenting skjer, fordi disse lekene må holdes med russernes deltakelse under alle omstendigheter. Forholdet mellom Frankrike og Russland var, er og vil være. Det blir ikke noe russisk flagg, men det er løgn. Tross alt er det kjent at noen er fra Russland. Folk i Vladivostok eller Irkutsk vil vite at mannen deres vant konkurransen, og i Moskva vil de rulle ut den røde løperen foran ham. Russere vil være stolte av sine, så det er synd at vi ikke utelukker det, vi åpner bare døren. Dette er imidlertid store avtaler. du bestemmer.

Jeg har inntrykk av at Russland har slått det blinde øyet lenge.

Det er sant og jeg forstår det egentlig ikke fordi det alltid har vært slik det er. Nå Putin, etter ham det neste diktaturet. For selv om noe skjer med ham, er det ingen grunn til å lure deg selv om at ting vil endre seg. Og sport i Russland er systemisk doping. Selvfølgelig er jeg ikke under noen illusjoner, og jeg vet at doping er overalt, inkludert i Amerika, men det er ikke et system. Og der er den. Og hvis antidopingkommisjonene hadde vært mer interessert i det i Sotsji, ville det ha endret seg litt. Men vi er ingenting, og de er smarte. Du går baklengs. Og nå hjelper Frankrike dem. Enkeltforbund protesterer, men det er ikke nok. Hvis Biden, som er ekstremt engasjert i militærhjelp til Ukraina, ønsket å tråkke på gassen, kan det utgjøre en forskjell. Synd han ikke vil det, at han ikke vil trampe. Lille Norges protest, selv om den er edel, vil ikke utrette noe.

Hvorfor tråkker ikke amerikanerne på gassen?

Mange amerikanere er imot det, både i sport og politikk. Det vil alltid være folk som vil snakke om demokrati, om at idrettsforeninger tar egne avgjørelser. Noen amerikanere stemte en gang på Trump, og nå har ikke den delen noe imot å la døren stå på gløtt.

Jeg vil imidlertid gjenta nok en gang at sanksjonene mot idrettsutøvere fra Russland ikke har ført til noe så langt, så kanskje noen kom til at dette ikke gir mening.

Kanskje, men vi glemmer at ingen steder holder en keiser varmen som i glansen av glans. Mens de inviterer de beste basketball- og ishockeyspillerne til Capitol, vet de godt at olympiske mestere kan varme opp Putin like mye. Derfor gjentar jeg nok en gang at jeg beklager dypt at amerikanerne, som vant halvparten av OL-gullmedaljene etter krigen, ikke ønsker å sette ting på barberbladet. Hvis Biden hadde stått opp og sagt: Vi drar ikke fordi de myrder der, så ville IOC-president Thomas Bach vært en eksepsjonell lurendreier mot veggen.

Du har nok rett.

På den annen side har du sannsynligvis rett i at effekten av å innføre sanksjoner ikke er synlig og organisasjoner begynner å forlate dem. For hva skjedde egentlig som følge av disse sanksjonene? Polske spillere tjente fordi de dro til Qatar for VM. Hvis de måtte reise til Moskva for sluttspillet med Russland, er det ukjent hvordan det ville bli. Nå har vi utnyttet det, for jeg vil minne om at vi tapte mye på 80-tallet. Da deltok ikke over 60 land i Moskva-OL i protest, og hele sosialistblokken trakk seg senere fra å delta i neste OL i Los Angeles. Mange av utøverne våre angret på det den gang fordi noen av dem hadde visse medaljer.

Men nå blir det ingen gjengjeldelse.

Derfor kan vi ikke late som det er kult og på den ene siden sympatisere med ukrainerne og på den andre siden få en russer og en ukrainer til å kollidere i ringen eller på banen.

Sabalenka sier at idrettsutøvere ikke har noen innflytelse på politikk, at de ikke kan gjøre noe.

Det kommer ikke til meg. Jeg tror deres styrke er stor, og de vet det veldig godt, og de later som de er tilskuere. I Amerika er sportens kraft slik at den kan stoppe verden. Det samme i Russland. Du må bare ville det. Og denne Sabalenka brukte han tre måneder på å forberede seg til sesongen i Russland. Hun bryr seg bare ikke om hva som skjer i Ukraina. I likhet med Kudmietrova bryr hun seg ikke om at hun bærer logoen til en våpenleverandør.

Apropos tennis, la oss bare si at Wimbledon vil sette i gang dominobrikker.

Og det er en stor skandale. Jeg tror spillere kan opprette sine forbund og sette til side de som tolererer russere. Det som skjer i tennisverdenen er i ferd med å ofre de som prøver å oppføre seg ordentlig. Olje renner imidlertid gjennom rørledningen, og den avdøde treneren Janusz Wójciks berømte ordtak, den berømte «cash, misiu cash», er fortsatt hovedsaken. Det er uheldig og trist.

Og tror du mangelen på et flagg og disse andre kvasi-restriksjonene ikke en gang vil fange øyet til russerne i Wimbledon eller OL?

Det tror jeg absolutt ikke. Det blir mange triste historier. Selvfølgelig er dette ikke den første skandalen av denne typen, siden vi har hatt noen av disse rundt OL eller store begivenheter, men jeg blir stadig mer overbevist om at alle de olympiske ideene bare kollapset, at dette er deres ultimate død.

You may also like

Leave a Comment