Home » Russland flytter strategiske bombefly nær Norge

Russland flytter strategiske bombefly nær Norge

by Catherine Monroe

Den norske tjenesten Faktisk rapporterte om bevegelsene til de russiske bombeflyene, med henvisning til satellittbilder fra det amerikanske selskapet Planet Labs. Konsentrasjonen av atomkompatible fly nær grensen til Norge har trolig sammenheng Russlands atomutpressing.

Russiske bombefly

30. september skrev The Jerusalem Post om utplasseringen av bombefly til grensen til Norge. På den tiden var det fire Tu-160 og tre Tu-95 i Olenye. I mellomtiden viser et bilde tatt av Planet Labs 7. oktober plasseringen av syv Tu-160 bombefly og fire Tu-95. To dager senere registrerte satellitten en Tu-160 på rullebanen ved Olenya Air Base.

Vanligvis er disse strategiske bombeflyene basert på Engels Air Base, som ligger 720 kilometer sørøst for Moskva. Ifølge militæreksperter kan disse manøvrene ha sammenheng med de tradisjonelle høstøvelsene «Grom». Samtidig mistenker noen eksperter at bombeflyenes tilnærming til NATOs grenser kan være en del av Putins atomtrussel.

Norsk militærekspert Lars Peder Haga minnet om at Russland sist gjennomførte atomøvelsen Grom i februar 2022 – mindre enn en uke før Russlands fullskala invasjon av Ukraina. «De var en klar advarsel til Vesten om ikke å bli involvert,» observerte Haga.

– Utplassering og trening med strategiske bombefly er i seg selv en form for atomavskrekking, så i et bredere perspektiv kan det leses som en trussel mot Putin fra bruk av atomvåpen, la den norske eksperten til.

Noen forståsegpåere forsikrer at utplassering av bombefly ikke trenger å være truende.

– Det er ikke noe spesielt fordi de sannsynligvis bare vil øve og vise at de er klare, sa den tidligere finske etterretningssjefen Pekka Toveri til Ilta-Sanomat.


Les også:
NATO-sjef: Russlands atomangrep på Ukraina ville endre konfliktens karakter
Les også:
«Den russiske hæren vil bli ødelagt.» EUs utenrikssjef advarer Putin
Les også:
Hva vil Frankrike gjøre hvis Russland bruker atomvåpen? Macron ga svaret

You may also like

Leave a Comment