Home » skihopping. Amerikanerne samarbeider med nordmennene. «Vi ønsker å åpne skihopp for det amerikanske markedet»

skihopping. Amerikanerne samarbeider med nordmennene. «Vi ønsker å åpne skihopp for det amerikanske markedet»

by Erlend Loe

En ny æra begynner i amerikansk skihopping. Lokalforeningen har etablert et samarbeid med Norges Skiforbund. Tore Snell er ny Yankees hovedtrener. Interessentene håper samarbeidet vil bidra til å åpne opp hopprenn for det amerikanske markedet og gjøre det til en mer global sport.

Bine Norcic tok farvel ved den siste konkurransen i verdensmesterskapet 2021/2022 i Planica. Sloveneren trente det kombinerte laget til Canada og USA i åtte år. Med hans avgang fra stillingen som hovedtrener tok samarbeidet mellom de to nordamerikanske lagene slutt.

Det kanadiske landslaget, som feiret den største suksessen i sin historie sist vinter ved å vinne OL-bronsemedaljen i konkurransen for blandede lag i Beijing, bestemte seg for å skille lag. For tiden fokuserer Maple Leaf-teamet på integrert trening av kvinnelige og mannlige lag, som vi så i Szczyrk forrige uke.

De siste månedene har posisjonen til USAs landslag vært uklar. Konkurrenter fra dette landet deltok heller ikke i årets sommer FIS-konkurranser (med unntak av Bryce Kloc, som trener individuelt i Slovenia). Endelig kom amerikanerne tilbake til konkurranse under Norges Hopplandslaget Challenge-turnering. Som det viser seg, var dette ikke en tilfeldig avgjørelse.

Det amerikanske landslaget bestemte seg for å samarbeide med Norges Skiforbund i fire år. Som følge av avtalen ble den nye treneren for det amerikanske laget 42 år gamle Tore Sneli, tidligere representant for Norge og de siste årene hovedtrener for Lillehammer idrettsskole. I den nye konstellasjonen vil Bine Norcic fungere som teamkoordinator. Som forberedelse til vinteren planlegger amerikanerne treningsleirer i Norge og Slovenia.

– Det norske hopplandslaget vil samarbeide med det amerikanske landslaget de neste fire årene for å videreutvikle sporten vår ved å dele kunnskap, treningsmetoder og teamet for å jobbe med minneverdige øyeblikk og resultater i konkurransene vi konkurrerer i, sier utgivelsen av den norske foreningen.



Som en del av partnerskapet vil ansatte fra begge forbund samarbeide for å trene utøvere fra USA og Norge på treningsleirer. Landslagene til USA og Norge vil dele idrettskunnskap og samarbeide for å etablere og tiltrekke seg globale sponsorer for å hjelpe de kombinerte lagene med å forberede seg til deltakelse i verdenscupen og vinter-OL. Kontrakten har en varighet på inntil fire år og er regulert av formelle vedtekter og et tilsynsorgan.

– Etter fire år med diskusjon fant vi en måte å gi amerikanerne muligheten til å bruke potensialet sitt i våre systemiske strukturer, sa Norges landslagssjef Clas Brede Bråthen til VG.

– Dette samarbeidet kan være med på å åpne opp hoppbakken for det amerikanske markedet, som er så stort at det også kan få betydning for det norske laget. Hvis skihopping blir en stor idrett i USA, vil det skje endringer i hele idretten. Det amerikanske markedet alene er større enn det europeiske hoppmarkedet til sammen, legger Bråthen til.

– Noen vil kanskje innvende at det å fokusere på å hjelpe et annet landslag er dumt. Vi har imidlertid stor tro på at hvis vi hjelper USA, hjelper vi også hopprenn – og dermed oss ​​selv.Det ville betydd mye for oss om vi skulle åpne opp et så stort marked for skihopp. Vi ønsker å gjøre skihopp til en mer global sport, forklarer sjefen for det norske landslaget.

– Norsk hoppbakke har vært regnet som en av de beste i verden siden den første verdensrekorden ble satt av Olaf Rye i 1808. Våre forbund jobber sammen innen idrettsutøverutvikling, trenerutdanning, landslagsutdanning, idrettskunnskap og sponsoraktiviteter fordi dette er den beste måten å transformere skihopp. Vårt felles mål er å gjøre sporten vår mer relevant og spennende for unge kvinner og menn over hele verden, sier Tom Bickner, administrerende direktør i USA Nordic.

– Som lag har vi et stort potensiale med de økonomiske midlene som er gitt. Lykkes vi, vil skihopp få internasjonal betydning. Det er spennende å bryte ny mark med nordmennene, forsikrer Rex Bell, USA Nordics sportsdirektør.

– Jeg er veldig glad for at dette prosjektet trer i kraft. Vi diskuterte dette sammen og ser et stort potensial i USA som hoppmarked. Det er et land med motiverte idrettsutøvere og trenere som sliter med ferdighetene som er nødvendige for å nå det høyeste nivået. Jeg har følelsen av at vi som landslag kan bidra til å heve nivået i USA på globalt nivå – innrømmer Alexander Stoeckl, trener for det norske landslaget.

«Det er ikke slik at vi tar kontroll over et annet lag. Vi skal rett og slett bidra etter beste evne og dele vår kunnskap. Dette er selvsagt en eksepsjonell situasjon, men hvis vi ønsker å leve opp til våre verdier om å være det viktigste hopplandet i verden, føler vi oss forpliktet til å hjelpe andre som har potensiale, men som ikke utnytter det fullt ut.

Samarbeidet mellom landslagene i USA og Norge er offisielt godkjent av det internasjonale skiforbundet. – FIS hilser den enestående avtalen mellom Norge og USA velkommen om å jobbe sammen for å oppnå sportslig suksess. Begge organisasjonene er forpliktet til å sette nye standarder, prosesser og tilnærminger som de kan dele med andre nasjonale hopplag rundt om i verden. Våre organisasjoner og idrettsutøvere er stolte av å vise barna våre og verden hvordan vi kan jobbe sammen for å lykkes, sier Sandro Pertile, direktør i hopp-VM.

You may also like

Leave a Comment