Home » skihopping. «Det er artig at de ikke kan skaffe penger til det» – den norske søknaden om midler til damehopping ble avslått

skihopping. «Det er artig at de ikke kan skaffe penger til det» – den norske søknaden om midler til damehopping ble avslått

by Catherine Monroe

Norges kvinnelandslag har ikke mottatt midler til aktiviteter for å støtte utviklingen av skihopp for kvinner. Det var et forslag om å gjøre forskning som ville hjelpe draktene til å passe den kvinnelige kroppen bedre. Søknaden ble imidlertid avslått av Norges Idrettsforbund (NIF). Maren Lundby frykter manglende respons og endring vil føre til en økning i vektproblemer.

Nordmennene forsøkte å hindre at vekten ble en stadig viktigere faktor i idretten. NSF Hopp-prosjektet ble imidlertid avvist, noe som resulterte i mangel på midler som trengs for å gjennomføre forskningen. Maren Lundby bekymrer seg for at dette kan føre til flere problemer med spiseforstyrrelser: «Det er rart at de ikke finner penger til dette». Idretten vår forskes mest på for menn, og likevel har vi ulike kropper og kanskje burde drakten vår passe annerledes – sier sølvvinneren i årets verdensmesterskap.

NRK fikk tilgang til en søknad som oppga tunge vekter som en av årsakene til det lave antallet kvinnelige hoppere. Maren Lundby delte åpent om kampene sine med å holde en sunn vekt, noe som tvang henne til å ta en pause fra konkurransen. Som hun selv innrømmer i et intervju med NRK, er det mange flere slike saker: – Jeg tror vi må innse hvor stort problemet er. Det er mange mennesker i samme situasjon som meg.

Det norske laget søkte om midler under det Norges idrettsforbund kaller «Styrke for mangfold og inkludering». Dette er et treårig prosjekt som har som mål blant annet å fremme likestilling.

– Det viktigste for oss er best mulig bruk av midlene vi fikk fra Kultur- og likestillingsdepartementet. Nesten 180 søknader ble avslått, inkludert NSF Hopp. Totalt 15 prosjekter med sikte på å bryte ned ulike barrierer i idretten fikk vår støtte – skriver Biayna Sardarian i en epost til NRK. Prosjektlederen legger til at forslaget har mange styrker og forklarer en viktig sak, men oppfyller ikke alle kriteriene for å få støtte.

Clas Brede Brathen svarer på at NIF aldri svarte på henvendelsen: – Jeg tror de kan ta litt tid å svare oss. Vi har jobbet knallhardt for å sende inn en god søknad, så vi ønsker å få litt respekt – sier den norske sportssjefen og legger til at dette ikke er slutten på arbeidet med å støtte hopperne økonomisk. «Vi søker på nytt, så det ville vært fint å vite hva som ikke er godt nok.»

I år forsøkte kvinner for første gang i historien skiflygingsbakken. Konkurransen i Vikersund var en viktig og banebrytende begivenhet for hele disiplinen. Ifølge nordmennene er neste steg i utviklingen av sporten å lage regler for knockoutsløpe, i stedet for å rette kvinner etter reglene.

You may also like

Leave a Comment