Home » Spor X – en av Norges høyeste trebygninger

Spor X – en av Norges høyeste trebygninger

by Peter Østbye

Det er en av de høyeste trebygningene i Norge. Spor X er et kontorbygg tegnet av Dark Arkitekter. Bygget har som mål å være det mest økologiske kontorbygget i Skandinavia.

Bygget har 10 etasjer. Den ble bygget som en del av et prosjekt for å utvikle og utvikle Drammen sentrum – en by 41 km fra Oslo. Fra første etasje og opp er Spor X utelukkende laget av massivt og laminert tre. Dette gjelder bygningens struktur, fasaden og hele interiøret, samt heissjakter, som er et ytterst sjeldent eksempel i moderne bygg.

Byggets totale bruksareal er 6 800 kvadratmeter Kontorbygget består av en to-etasjes sokkel og en stolpe- og bjelkekonstruksjon av limt limtre og to høye konstruksjoner, forbundet med en glasert kobling, konstruksjonen består av søyler og bjelker laget av krysslaminert tre. Fasaden til Spor X er også laget av tre.

En brannvernutfordring var bruken av en trekonstruksjon, inkludert bygningskjernen, som skulle bære minst 120 minutter. DARK-teamet jobbet med brannverningeniører. og produsenter av CLT-tre og Splitkon og Rockwool-isolasjon, noe som fører til godkjenning av heltrekonstruksjon i forhold til restriktive forskrifter. Ved å implementere brannsperren i himlingslinjen kunne man unngå å lukke konstruksjonen nedenfra. Dermed ble treplatene og bjelkene som støttet dem eksponert, noe som bidro til å øke kontorplassen.

I våre prosjekter bruker vi tre i konstruksjon, på fasade og i interiørdesign. Det er et naturlig og økologisk materiale og samtidig lett tilgjengelig og rimelig. Tre er en fornybar råvare. Med bærekraftig skogforvaltning er ressursene praktisk talt uuttømmelige. I forhold til vekten har den eksepsjonelle bæreparametre og høye isolasjonsegenskaper. Bruken reduserer karbonutslippene betydelig – sier Sebastian Grzesiak, administrerende direktør og partner i Dark Arkitekter.

Viktigere er at CLT-treelementene ble produsert i Splitkon-fabrikken, som ligger en halvtime unna byggeplassen, og selve treverket kommer fra de omkringliggende skogene, noe som bidro betydelig til CO2-reduksjonen under byggingen av bygget. Nøkkelordene i dette prosjektet er: bærekraftig utvikling og lokalitet. Sammen med investoren tok arkitektene et bevisst valg og fokuserte også på å maksimere bærekraftig utvikling på et sted hvor tre ikke kunne brukes på grunn av behovet for en mer holdbar finish. Det eneste stedet betong dukker opp er i første etasje, hvor gulvet er polert betong som inneholder resirkulert glasstilslag levert av det lokale selskapet Norsk Recycling.

Bygget ligger i sentrum, rett ved kollektivknutepunktet, noe som gjør at parkeringsplassene tilhørende bygget helt kunne sløyfes. Parkeringsplasser er erstattet med sykkelparkeringsplasser. Arkitektenes idé bygger på en forutsetning om at anlegget fleksibelt skal tilpasses fremtidige arbeidsformer, med stor vekt på fellesskap og mellommenneskelige samhandlinger. Den innglassede delen av bygningen i første etasje var fylt med en co-working-sone, restauranter og konferanserom i 1. og 2. etasje, noe som gir mulighet for en visuell utvidelse av rommet samt en rekke romsekvenser og en følelse av fellesskap. i det indre av bunnen av de to tårnene i bygningen.

Standardene introdusert i SporX muliggjorde BREEAM-sertifisering på Outstanding-nivå med en score på 92 poeng, der terskelkravet er 85 poeng. Som eneste implementering ble bygget tildelt bærekraftsprisen til byggebransjen i Norge i 2021.

Dark Arkitekter – et av de mest anerkjente norske arkitektkontorene har åpnet sitt første utenlandske studio i Gdansk de siste ukene. Sebastian Grzesiak, den nyutnevnte administrerende direktøren for Gdańsk-filialen, ser frem til muligheten til å introdusere skandinavisk arkitektur til et nytt marked. DARK Design Group består av arkitekter, interiørarkitekter og landskapsarkitekter. Det nye kontoret ligger i Garnizon, et distrikt i Gdansk som er et av de mest vellykkede eksemplene på arkitektonisk transformasjon i Polen.

Bilder: Einar Aslaksen

Les også: bagateller | økologi | Norge | tre | kontorbygg | whiteMAD på Instagram

You may also like

Leave a Comment