Home » Stormen har fått navnet sitt: konsekvensene til sjøs vil vare lenger enn et døgn

Stormen har fått navnet sitt: konsekvensene til sjøs vil vare lenger enn et døgn

by Peter Østbye

Den dype nordatlantiske syklonen, døpt Malik fra Norskehavet, ødela kysten og hele Litauen i helgen og forårsaket betydelige skader. Mandag ringte innbyggerne i Klaipėda fortsatt redningsmennene og ba dem trekke ut biler under de felte trærne, telte trærne ved sjøen og talte skadene på strendene.

fôringsmaskiner

«Jeg har aldri hatt en så stressende jobb på mine 20 år. På dagen fra 30. januar klokken 07.00 til 31. januar på samme tid, forlot brannvesenet i Klaipėda stedet 159 ganger, vinden falt 112 trær, og 10 tilfeller av strømbrudd ble rapportert. Den vanskeligste delen av dette skiftet var å be om hjelp. Jeg vet at de ansatte ved General Assistance Center stilte opp hendelser, sier Linas Pušinskis, operasjonssjef ved Klaipėda brann- og redningstjeneste.

Ifølge ham mottok brannmenn i Klaipeda 47 utrykninger om dagen, i ni tilfeller ble detaljene om ryddede bygninger og balkonger rapportert.

Meldinger om havarerte biler ble gravlagt rundt klokken 15.30 søndag. På Gedminų-gaten veltet et tre to biler og sperret veien.

To trær ble felt på Gedminų Street og to biler ble ødelagt. Brannmenn rykket også til gatene Darželio, Kaunas, Kretinga og flere meter fra Taikos Avenue.

«Jeg leste en rapport om en potensiell trussel og en oppfordring om å parkere trygt, men kanskje noen kan fortelle meg hvor det trygge stedet er. Så snart fjerningen av de gamle trærne begynner, løper en sverm av skrikere bort og begynner å redde dem. Hvor var de i går da trærne var nede og bilene ble matet? ” Sa beboeren i Klaipėda, som fant bilen sin under grenene.

Mandag, da uværet hadde stilnet, hadde brannmannskapene fortsatt arbeid å gjøre. Inntil klokken 22.00 Seks ganger morgen ble redningsmannskaper tilkalt for å fjerne falne trær i Klaipeda. Mange steder falt ikke mange trær, og flere biler ble påkjørt.

strandvei

Den stormfulle helgen var også vanskelig for Klaipedos Vanduo-ansatte.

Ansatte som har jobbet for selskapet i mer enn 30 år husket at de møtte lignende utfordringer bare under stormen i 1999 kalt Anatoly.

«I driftsledergruppen, som overvåker driften av alle brønner, avløpsrenseanlegg og pumpestasjoner, ble de første signalene mottatt i løpet av natten fra lørdag til søndag. Men de største utfordringene begynte søndag rundt klokken 15. I et eksternt teknologisystem ble det lagt merke til at strømmen gikk etter hverandre, noe som førte til at vanntilførselen ble brutt. Fra kl. 12.00 og hele mandagskvelden var en stor del av våre ansatte på vakt – elektrikere, ansatte for automatiske styringssystemer, nettservice. I Gargždai var vannforsyningen stengt i flere timer. Svingninger i vanntrykket ble følt i brønner III og I, men innbyggerne i Klaipėda opplevde ikke slike problemer, sier Benitas Jonikas, daglig leder i Klaipėdos Vanduo.

Mandag, etter uværet, ble vannforsyningen avbrutt i 12 av de 43 brønnene, hovedsakelig på landsbygda i Klaipėda-distriktet, på grunn av strømbruddet.

Ca 5 tusen. Gårdene i Klaipėda-distriktet hadde til tider ikke drikkevann.

Søndag kveld og mandag morgen måtte folk som kom fra forstedene til Klaipeda til havnebyen på Liepų-gaten krysse stranden i krysset med Joniškės-gaten. Det viser seg at et plutselig snøfall tettet regnvannsnettet. Mandag morgen ble de renset av de ansatte i Klaipėdos vanduo-selskapet. Snart ble vannet absorbert i de underjordiske nettverkene.

stoppramme

Selskapets ansatte har identifisert 46 problematiske steder for overflatekloakknettverk i Klaipėda. I gatene som forbinder Rumpiškės Street og Taikos Street, i Malūnininkai, Renetų, Sportininkai, Švyturys, Priestotis, Šauliai, Debrecen Streets og flere steder i Peace Street, blir vann stort sett ikke tatt inn.

Han skyndte seg for å se Spree

Til sjøs telles virkningene av uværet på mer enn ett døgn. Seaside Regional Park-sjef Darius Nicius sa at flere dusin trær i skogen hadde blitt kokt. Det var imidlertid ingen skade i seksjonen fra Giruliai til Karklė og videre fra Šaipiai til kystdynene i Memerseta, siden bakken her er litt annerledes enn lenger.

Det stormfulle havet kan ikke vaske vekk morenekammen, det er et leirelag som videre holder ikke bare nederlandskhattens klipper, men også kysten. Ved Nemirseta dannet bølgene klipper en til to meter høye.

Sventoji-elven fløt over sine bredder og dekket de nærliggende trehusene, og området til Sventoji havn ble okkupert.

Vannet har vasket bort sanden under trappa til stranden, parkpersonalet tenker allerede på hvordan de skal fikse disse stedene.

«Det er ingen katastrofale konsekvenser. Virkningen av stormen på kysten vil bli bedre synlig om omtrent en uke ettersom havet trekker seg tilbake og vi vil se hvor mye og hvor sanden har blitt vasket bort. Den stopper vanligvis et sted nær eller litt til siden. Når vannet trekker seg tilbake, bringer vinden den sanden tilbake til land. Dette er naturlige kystprosesser. Vi så bilder på Internett av den latviske kysten der trærne falt rett i havet. I vårt tilfelle – en annen situasjon, brøt nordavinden nettopp et furutre på klippen nær hovedutsiktsplattformen», – forklarte D. Nicius.

Merkelig nok, da stormen var på topp søndag, var parkeringsplassen til Holland Hat full av biler, og noen bar til og med barnevogner med sine små inn i skogen av kronglete trær. Mr. Nicius mener at folk har tatt reelle risikoer med livene sine.

bedt om å rydde opp

Palanga-ordfører Šarūnas Vaitkus bekreftet at den ekstremt sterke vinden som blåste langs kysten også forårsaket skade på feriestedet.

«Sventoji-elven fløt over sine bredder og dekket de nærliggende trehusene, og området ved Sventoji havn ble okkupert. Mandag sank vannet i havneområdet, og flom i byen tok seg også tilbake. Under uværet steg også vannstanden i Rąžė, og noen steder sprakk elven sine bredder. Ved Būtinge, Nemirseta, Užkanava og Monciškės er sanddynene kraftig vasket. Den sterke vinden forårsaket ikke mye skade på de sentrale strendene i Palanga og Šventoji, der bølgene ikke nådde sanddynene. Dette bekrefter nok en gang at beslutningen om å fylle strendene med sand var riktig, sa Š. Stillhet.

Rundt 30 trær ble felt på feriestedet under uværet, og det andre ble felt og felt i Palanga Birutė-parken. Feriestedets rekreasjonsskoger ble mye hardere rammet, med hundrevis av trær brent her.

Ordføreren i Palanga oppfordret lokalbefolkningen til å rydde opp i territoriene sine så godt de kunne – feie opp, samle grener som er brutt av vinden.

You may also like

Leave a Comment