Home » Strålende oppfinnelse av amerikanske forskere – fleksibelt batteri: fungerer til og med i vaskemaskinen

Strålende oppfinnelse av amerikanske forskere – fleksibelt batteri: fungerer til og med i vaskemaskinen

by Peter Østbye

Markedet for brukt elektronikk vokser og utvides stadig. Smarte klokker, armbånd, bøyleøreringer, ringer og til og med hatter – vi vil ikke lete etter dem, men vi har sikkert allerede smart undertøy. Forskere forstår at dette er et område med stort potensial, så de utvikler fleksible batterier. De vil også være nyttige for sammenleggbare telefoner, bærbare datamaskiner og vitenskapelig utstyr. Spenstige batterier er der allerede, selv om de er langt unna laboratorieveggene og ikke er i live.

Nå har forskere bestemt seg for å lage et batteri som vil overleve vask. Sink- og manganoksidbatterier kan være billige, men å gjøre dem vaskbare har ikke vært en enkel prosess.Sammenleggbart og vaskbart batteri. Foto fra University of British Columbia

Først ble sink og manganoksid knust til et fint pulver. De er integrert i en polymer spesielt utviklet for batteriet. Dette resulterte i svært tynne og svært elastiske lag som ble limt sammen for å lage et fungerende batteri hvis tykkelse avhenger av antall lag og er beskyttet mot miljøet av et ekstra lag av samme polymer.

Det resulterende batteriet er veldig fleksibelt og spenstig. Den kan til og med strekkes to ganger. Dessuten er kjemien til sink og manganoksid mye tryggere enn for litiumion. Den tilgjengelige kapasiteten – 160 mAh g – 1 – er ikke enorm, men dette batteriet sies å spare 75 % over 500 ladesykluser. dens kapasitet. Så langt har forskere funnet ut at batteriet varer rundt 39 vask.

Hvorfor et vaskbart batteri? Vel, det kan være en sensor sydd inn i klær som overvåker ulike fysiologiske parametere. Et mykt, trygt batteri ville gå ubemerket hen og ikke redd for vask. Det er sant at forskere ennå ikke har det travelt med å kommersialisere denne teknologien – først og fremst ønsker de å oppnå bedre parametere for holdbarhet og kapasitet.

Kilde: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/aenm.202103148

You may also like

Leave a Comment