Home » Streikeaksjoner fører til arrestasjon av 29 medlemmer av Extinction Rebellion

Streikeaksjoner fører til arrestasjon av 29 medlemmer av Extinction Rebellion

by Thure Lindhardt

Bryter seg inn i oljedepartementet, blokkerer et større veikryss: Extinction Rebellion-aktivister i Oslo gjennomførte mandag den første av en rekke varslede streiker mot norsk oljepolitikk og resulterte i 29 arrestasjoner.

«Forby olje, lev før fortjeneste»

Dusinvis av aktivister, noen forkledd som isbjørn eller urovekkende svarte skikkelser, blokkerte inngangen til Olje- og energidepartementet bak et banner «Forby olje, liv før profitt», og noen brøt seg inn i bygningen. Samtidig blokkerte andre aktivister midlertidig trafikk i et nøkkelkryss i den norske hovedstaden.

Med henvisning til klimakrisen, krever Extinction Rebellion slutt på oljeleting og gradvis reduksjon av produksjonen av svart gull i det skandinaviske landet, den største eksportøren av hydrokarboner i Vest-Europa.

Sivile ulydighetsaksjoner i Oslo og London

I Oslo varsles handlinger av sivil ulydighet for hele uken, og andre begynte samme dag i 15 dager i London, hvor tusenvis av aktivister samlet seg på Trafalgar Square.

Norsk politi varslet 29 arrestasjoner av aktivister som nektet å rydde gatene. «Vi blir her så lenge kravene våre ikke blir oppfylt», forsikret Jenny Jaeger, en 21 år gammel aktivist som okkuperte mottaksrommet til Oljedepartementet, hvor hun forberedte seg til overnatting.

I en rapport publisert 9. august erklærte FNs klimaeksperter (IPCC) «rød varsling for menneskeheten» ettersom global oppvarming viste seg å være verre og raskere enn tidligere fryktet.

Hvis FNs generalsekretær Antonio Guterres sa at denne fossile brenselrapporten «ringer dødsstøtet», vil Norge fortsette å lisensiere oljeleting i sine farvann.

Stortingsvalg 13. september

«Vi vil levere energi til verden så lenge det er etterspørsel», forsikret oljeminister Tina Bru i juni. «Regjeringen vil derfor opprettholde en oljepolitikk som muliggjør lønnsom produksjon av olje og gass innenfor rammen av norsk klimapolitikk». Tina Bru, som sier hun deler demonstrantenes bekymringer, vurderte mandag metodene hennes som udemokratiske.

«Denne gruppen sier at demokrati er problemet og ønsker å flytte makt fra demokratisk valgte organer til det de selv mener er passende,» sa hun.

«Øyeblikket er så kritisk at det er vår siste utvei,» forsvarte Jenny Jaeger. Oljens fremtid står i sentrum for lovkampanjen i Norge 13. september, der også enkelte – små – partier tok til orde for en slutt på oljeproduksjonen.

You may also like

Leave a Comment